Majoritatea copiilor arunca obiecte! Aceasta a fost reactia unui parinte la framantarile unei mame baietelul careia arunca diferite obiecte in diverse situatii si care devenise extrem de frustrata de acest lucru, in conditiile in care se straduia sa aplice principiile educatiei Montessori de la bun inceput.

In articolul sau intitulat „Copiii Montessori nu arunca”, publicat pe blogul The Full Montessori, autoarea, Pilar Bewley, povesteste cum a ajuns sa inteleaga cauzele reale care il determinau pe copilul ei sa arunce lucruri. Desigur, admite autoarea, ar fi fost mult mai usor sa aiba reactia multor parinti: „Ar fi fost atat de usor sa strig la el sau sa-l pedepsesc, ar fi fost o modalitate de a reactiona atat de eliberatoare si de instinctuala. A fost cu mult mai greu sa raman calma si sa ma opresc din ce faceam pentru a-l ajuta sa-si dezvolte o noua abilitate”.

“Un parinte adevarat trebuie sa fie autoritar, sa stabileasca limite”. Iata, insa, ADEVARATA reactie a copilului in fata controlului parintelui

„Vrei sa-ti cumpar mizeria asta?!” Diferenta dintre refuz si respingere

Asadar, ce a observat mama baietelului care arunca deseori lucruri incepand cu varsta de 14 luni?

Dupa ore si zile in sir de observatie a comportamentului copilului, a devenit cat se poate de clar faptul ca micutul incepea sa arunce un obiect atunci cand se confrunta cu sentimente, emotii pe care nu stia cum sa le gestioneze. De exemplu, copilul arunca obiecte atunci cand era frustrat ca nu reusea sa rezolve o provocare, insa nu stia cum sa ceara ajutorul, sau atunci cand era obosit dar nu stia cum sa-i comunice mamei lui acest lucru, precum si atunci cand a terminat de facut un lucru si nu stia ce sa faca mai departe sau atunci cand era plictisit si nu stia cum sa reactioneze.

Astfel, aruncarea obiectelor este, de fapt, un mod de comunicare foarte raspandit in randul copiilor mici (toddler), dar nu numai. Copilul nu stie cum sa comunice parintelui ceea ce simte, fie pentru ca nu are inca limbajul suficient de dezvoltat, fie pentru ca nu intelege ce se petrece, si atunci alege cea mai la indemana modalitate de a actiona, aruncarea obiectelor.

20 de moduri in care poti sa calmezi rapid un copil agitat

Acum, dupa ce ai aflat adevarata cauza a comportamentului copiilor de aruncare a obiectelor, poate ca te intrebi deja cum poti rezolva aceasta problema.

Vezi, pe pagina urmatoare, strategia pe care a aplicat-o mama acestui baietel prin care l-a ajutat sa inceteze sa arunce obiecte.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit