„Vreau sa devin presedintele tarii!”
„Vreau sa fiu la fel ca Messi.”
„Vreau sa fiu pilot de avion.”
„Vreau sa vizitez toate tarile din lume.”

Si cate alte dorinte care noua, niste oameni obisnuiti, ni se par total irealizabile pentru un copil obisnuit… Observam ca dorintele visurile copiilor nu au nicio limita impusa de legile fizicii, de salariile parintilor, de distanta, de normele sociale sau de altceva. Copiii, spre deosebire de majoritatea adultilor, nu au aceasta atitudine extrem de critica fata de propriile lor capacitati. 

Totusi, chiar parintii sunt cei care, de cele mai multe ori, le taie aripile copiilor, explicandu-le grijulii motivele pentru care este imposibil sa-si realizeze visele.

Ce sa faci ca sa cresti un copil liber si puternic

„Oare sunt un parinte bun? Am facut bine?” Daca si tu te mai intrebi asta uneori, atunci afla raspunsul

Astfel, atunci cand le vorbesc parintilor despre visele lor, cei mai multi copii aud de la parinti lucruri precum „Nu exista asa ceva”, „E imposibil”, „Nu vom reusi”, „Nu vei putea face asta” etc. Si, treptat, pe masura ce le sunt traiate aripile, copiii se transforma in niste adulti mici care nu mai stiu si nu-si mai dau voie sa viseze. Visele lor nu mai indraznesc sa iasa din limitele pe care si le-au trasat, cu ajutorul parintilor lor.

Cum sa-l ajuti pe copil sa-si realizeze visele

Desi tendinta noastra naturala este sa judecam visele despre care ne vorbeste copilul prin prisma experientei noastre, prin prisma vietii noastre de pana acum, a normelor sociale si a venitului nostru lunar, putem alege sa ne detasam putin de perspectiva noastra si sa fim constienti ca nimeni nu poate sti ce se va intampla in viitor.

Vrei un copil cu un caracter puternic? AFLA 4 tehnici simple, dar foarte utile

Pedagogia Waldorf te ajuta sa cresti un copil liber si fericit. 33 de idei de activitati pentru acasa

Niciun parinte nu stie de acum unde se afla limita dezvoltarii copilului lor. Ma intreb daca parintii lui Bill Gates, cei ai lui Albert Einstein sau cei ai lui Steve Jobs au avut vreo banuiala ca al lor copil va deveni atat de cunoscut si va aduce o contributie enorma omenirii. Avand aceasta perspectiva, putem intelege mai usor motivul pentru care niciun parinte nu are dreptul sa decida acum pentru copilul sau ce anume va putea si ce nu va putea sa realizeze si sa obtina in viata. Daca poate sau nu poate este strict la latitudinea copilului.

Citeste pe pagina urmatoare a articolului cateva lucruri pe care le putem face in mod concret pentru a incuraja visurile copilului, a-i educa perseverenta, dar a face diferenta intre un vis realizabil si o iluzie desarta.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit