In timpul unei zile, noi ne transmitem unii altora diferite mesaje: verbale si nonverbale, pozitive sau negative. Chiar daca toti parintii au intentii pozitive in raport cu copiii lor, din diferite cauze, printre care modul in care au fost educati, temperamentul, convingerile sau pur si simplu dispozitia de moment, s-ar putea ca modul in care se exprima sa-l faca pe copil sa-si piarda stima de sine.

La fel cum anumite gesturi facute si cuvinte spuse la momentul potrivit pot sa aiba un efect de incurajare si de crestere a respectului de sine pentru cei mici.

De ce este atat de important modul in care ii comunicam copilului diferite lucruri despre el? Deoarece cei mici isi formeaza imaginea despre sine prin ochii nostri, adica dupa ce vad care este parerea si reprezentarea noastra despre ei.

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii

Si, odata ce ai vazut cat de important este modul in care ne exprimam referitor la identitatea, valorile si comportamentul copilului, poate ca vrei sa afli cateva idei concrete pe care sa le poti pune in practica incepand de acum pentru a-l ajuta pe copil sa-si dezvolte o stima de sine crescuta.

Solutia este sa faci tot posibilul pentru ca cel mic sa primeasca din partea voastra, a parintilor, mai multe mesaje pozitive decat negative. Mesajele pozitive sunt un instrument extrem de simplu care ne ajuta sa construim relatii extraordinare cu copiii nostri.

Control vs autonomie. Cum sa educam un copil responsabil si de incredere

Iata cateva exemple de mesaje pozitive:

  1. Caracteristici pozitive care descriu caracterul copilului: Imi place ca esti curios, ca inveti repede, ca esti comunicativ, ca ai o imaginatie bogata, ca esti intelegator, ca esti vesel, ca ai simtul umorului, ca esti atent, plin de viata, ca esti un prieten adevarat, ca esti perseverent, activ, ca ai un suflet bun etc.
  2. Expresii ale iubirii neconditionate: „Te iubesc si sunt fericit/a ca te am. „Esti un copil extraordinar”. „Esti un copil dorit”. „Te inteleg” etc.
  3. Cuvinte de recunostinta: „Iti multumesc pentru…” „Iti sunt recunoscator/oare pentru…”
  4. Lauda constructiva a unor comportamente descrise exact: „Ai reusit sa faci foarte bine acest lucru”, „Ai adunat foarte atent toate jucariile”, „Ai reusit sa te imbraci singur” etc.
  5. Mesajele pozitive nonverbale: imbratiseaza-l, saruta-l, mangaie-l pe cap, pe spate, tine-l de mana, ia-l in brate, fa-i cu ochiul, zambeste-i etc.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit