6. Activitati distractive cu litere

Foloseste literele si cuvintele in jocurile cu copiii:

  • Deseneaza mici benzi desenate pe subiectul care il intereseaza cel mai mult pe copil la acest moment (dinozauri, lego, printese etc.). Astfel, copilul va fi foarte stimulat sa citeasca singur.
  • Propune-i copilului sa inventati si sa scrieti o carticica interesanta cu desene si o scurta povestioara.
  • Faceti colaje cu cuvinte taiate din titluri din ziare si reviste.
  • Creati bratari din margele cu litere.
  • Creati un obiect decorativ pentru casa cu un cuvant care descrie familia voastra. De exemplu, puteti scrie literele pe pietre de mare deosebite.

7. Posterele si imaginile agatate pe perete

Numerosi parinti pun pe perete un poster cu alfabetul care ii ajuta pe copii sa invete literele. La fel il poti ajuta pe copil sa invete si alte cuvinte si termeni. Poti gasi sau poti realiza mici postere pe diverse teme: flori, animale, mijloace de transport, sporturi, forme geometrice etc. Copilul are, astfel, ocazia sa asocieze cuvantul cu imaginea obiectului si va retine usor cum se scrie corect.

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

Calitatile paranormale ale mamelor. 15 motive ca sa fii mandra de tine!

8. Scrabble

Scrabble este un joc foarte cunoscut in toata lumea care dezvolta logica lingvistica si poate fi jucat cu cel putin 2 jucatori.

9. Mnemotehnicile

Copiilor nu le place sa invete reguli. In schimb, niciodata nu se dau in laturi de la jocuri sau glume. Mnemotehnica propune moduri mai usoare de a invata diverse reguli cu ajutorul rimelor, asocierilor si creand imagini vizuale si auditive. Tot la acest capitol intra si acronimele, adica a retine un cuvant format din primele litere ale mai multor cuvinte.

 

activitati de scriere

 

10. Dictionarele

Fiecare scolar trebuie sa aiba un dictionar ortografic. Insa, pe langa acest dictionar, este foarte util ca cel mic sa aiba si un mic dictionar personal cu cuvintele pe care le considera dificile. Avand 7-10 asemenea cuvinte adunate, copiii pot:

  • scrie mici dictari
  • sa compuna cuvinte incrucisate cu ele
  • sa scrie cuvantul dificil cu culorile curcubeului
  • sa se joace de-a „gaseste greseala” sau „pune litera lipsa”

La scoala, copiii vor face foarte multe exercitii pentru scrierea corecta, pentru invatarea morfologiei si foneticii. Acasa, parintii pot contribui eficient la acest proces de invatare a limbii corecte mentinand o atmosfera relaxata si placuta in care lectura, discutiile despre carti si jocurile de cuvinte fac parte din cotidian, in mod natural.

Care dintre aceste jocuri ti-a placut cel mai mult?

Sursa foto: Pixabay

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit