Este dimineata si trebuie sa ajungi la serviciu, iar cel mic la gradinita. Stii deja ca, odata integrat intr-un colectiv, copilul raceste mult mai des. In acelasi timp, nu poti lipsi de la birou de fiecare data cand cel mic are o raceala. Presiunea este mare. Te gandesti probabil, ca va fi greu sa-ti mai iei o zi libera, in acelasi timp gradinita este deja platita. Dar stii cand copilul este prea bolnav pentru a-l mai duce la gradinita?

La aceasta intrebare au incercat sa raspunda o echipa de specialisti de la Universitatea din Bristol, intr-un studiu care a fost publicat luna trecuta in The Journal of Public Health din Marea Britanie. Conform articolului publicat recent pe site-ul Universitatii din Bristol, au analizat modul in care parintii iau decizii legate de copil, atunci cand acestia sunt prea bolnavi pentru a merge la gradinita.

Astfel, potrivit studiului, pentru parintii care muncesc, o tuse si o raceala nu sunt suficiente pentru a nu-l mai trimite pe copil la gradinita. In opinia lor tusea si raceala sunt mai putin serioase si contagioase decat starea de greata (voma) si diareea.

Tocmai de aceea, multi parinti aleg sa-si duca copilul la gradinita chiar daca au o infectie a tractului respirator, favorizand, din pacate, raspandirea virozelor si printre ceilalti copii. Copiii mici nu constientizeaza ce inseamna o raceala, importanta igienei si cum sa se fereasca de colegii care tusesc, ori stranuta.

Copilul tușește? Tratamente naturiste, eficiente și rapid de făcut, pentru tuse la copii

Un copil raceste in medie de 8-10 ori pe an. Si, chiar daca parintelui nu-i convine atunci cand copilul sau se molipseste de la un alt coleg, nici el nu-l tine acasa daca are o simpla raceala, fara febra sau alte complicatii.

“Parintii stiu ca nu este chiar o decizie buna sa-si trimita copilul racit la gradinita, dar, in majoritatea cazurilor, sunt alti factori care influenteaza aceasta decizie”, noteaza dr. Fran Carroll, cercetator in cadrul Universitatii din Bristol, in urma dialogului cu 31 de parinti care au participat la studiu.

Multe gradinite si crese au un regulament in care amintesc si despre sezonul racelilor si cand se impune carantina la domiciliu pentru copilul racit. Insa, acest “ghid” este deseori evaziv atunci cand este vorba despre viroze respiratorii.

Toti parintii care au participat la studiu s-au aratat de acord referitor la alte boli ale copilului: de la diaree, greata, varsat de vant etc. – cand copilul trebuie tinut acasa. Dar aceste situatii sunt mult mai rare decat infectiile tractului respirator.

Studiul realizat in Marea Britanie mai arata ca decizia parintilor de a-si trimite sau cu copilul la gradinita nu este influentata doar de regulamentul institutiei respective, ci si de situatia familiala: daca mai au alternative in ingrijirea copilului (o bunica, o vecina sau o bona), consecintele absentei de la serviciu.

Tocmai de aceea, parintii care au participat la acest studiu au sugerat, pe de o parte, ca taxele gradinitei / cresei sa fie mai mici si sa nu se plateasca zilele in care copilul lipseste. Astfel, parintii ar fi mult mai receptivi in a-si tine copilul acasa. In aceasta situatie, perioada de refacere este mult mai mica, virusul se raspandeste mai greu, chiar si cadrele didactice sunt mai putin predispune la imbolnavire, iar bugetul familiei – care oricum se resimte in urma vizitei la medic si a tratamentului – este si el protejat.

Voi ce parere aveti?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit