”Parca vorbim doua limbi diferite! Este copilul incapatanat ce nu asculta deloc si ignora aproape tot ce il rog. Imi doresc sa fie mai responsabil si sa putem comunica mai bine. Recunosc, nu prea am multa rabdare si, ajung sa-mi impun vointa in fata lui, ca sa ma asculte. Dar nici timp nu am si stresul zilnic e mare. Poate ca acesta este si motivul pentru care nu ajungem sa ne intelegem cu trebuie. Eu nu am rabdare, el nu asculta. E clar ca ceva nu merge bine”, ne scrie mamica unui baiat de 12 ani, in chestionarul nostru ce a adunat pana acum peste 1.102 de raspunsuri (va invitam in continuare sa participati la chestionarul scurt aici)

Comunicarea cu copilul este cea care sta la baza reusitei relatiei cu el. Insa, ce faci atunci cand, oricat de tare ai dori, nu reusesti sa-l faci pe copil sa te inteleaga si sa te asculte? Te-ai saturat si tu sa repeti acelasi monolog cu acelasi mesaj, ori rugaminte, zi de zi. Vrei sa fii ascultat si sa nu simti ca vorbiti doua limbi diferite. Il iubesti enorm, dar nu mai vrei sa fie copilul incapatanat care este acum!

Probleme in comunicarea cu copilul poti avea oricand. Dar sunt solutii si metode pe care le poti aplica, iar acestea aproape ca nu tin cont de varsta copilului.

In timp ce scriu, mi-am ridicat privirea si am vazut peretele din dreptul usii din sufragerie, cu o crapatura fina ce duce pana spre tavan. Si mi-am amintit ca, in urma cu 1 an si ceva, fiului meu ii placea la nebunie sa tranteasca usile din casa. Si nu stiu de unde avea atata putere, dar a ajuns ajunga sa crape peretele si sa strice chiar si tocul usii.

Rugamintile mele si ale tatalui sau de a nu mai tranti usa parca nu ajungeau si la copilul incapatanat – pentru ca asa il vedeam, in acele momente in care simteam ca se cutremura blocul. Si, totul, pana in ziua in care am inceput sa folosesc anumite metode.

Relatia cu copilul tau nu trebuie sa fie o batalie. Unii copii au o personalitate mai puternica. Copilul incapatanat sau copilul cu vointa puternica va da batai de cap parintelui. Insa, chiar si pentru aceste situatii gasesti solutii.

Primul pas este de a stabili etapa in care se afla copilul tau.

Copiii mici sunt, de la sine, imuni la cuvantul “Nu!”. Pentru ca ei descopera totul! Independenta pe care le-o ofera mobilitatea ii face de neoprit. Vor sa descopere, sa simta, sa auda, sa vada ce sa intampla daca…

Prescolarii vor face tot ce le sta in putere pentru a-ti testa limitele. Se cred rezistenti la orice (de fapt, nu constientizeaza pericolul) si vor incerca sa se catere pe orice. Se vor intreba daca biluta poate intra pe nara si chiar vor testa. Sunt mici exploratori pentru care nu exista limite si pentru care totul este posibil.

Orice fraza pe care tu o incepi cu “Nu” este vazuta ca o invitatie deschisa.

Tot de pe la gradinita incepe etapa in care, daca la tine este alb, la ei este, neaparat negru. Pot negocia pana la epuizarea ta, pentru ca au resurse infinite de energie. Daca tu spui “acum trebuie sa…” pentru ei se traduce “iata o jucarie veche care nu imi place, dar cu care vreu sa ma joc 30 de minute inainte sa plec“.

Iar apoi, urmeaza scoala si preadolescenta, cand ceea ce spune mama si tata este pe o limba straina, cel mai probabil neinteresant, plictisitor si antisocial. Comunicarea este mai mult un duel ce porneste de la note, ora de venit acasa, dezordinea din camera, orele infinite petrecute pe telefon, haine, cheltuieli, factura la telefon si faptul ca nu este responsabil. Iar scoala si temele conduc la 80% din discutiile in contradictoriu.

Aceste etape diferite au, totusi, solutii si metode de rezolvare chiar apropiate.

Daca si pe tine copilul incapatanat te-a epuizat, iata 12 lucruri pe care le poti face
(citeste pe pagina 2)

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit