Faptul ca ti-ai inscris copilul la o gradinita de stat cu program normal (intre orele 8.00-13.00) nu garanteaza ca cel mic va avea acest program. Gradinitele unde numarul de cereri depaseste numarul de locuri s-ar putea sa introduca „schimbul doi” conform unui proiect legislativ al Guvernului.

Gradinitele de stat s-au trezit cu mai multe cereri din partea parintilor care vor ca odraslele lor sa vina la program scurt decat pot fi acceptate din punct de vedere legal. In acest moment, gradinitele se afla in impas, deoarece normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor interzic desfasurarea procesului educational in gradinite in doua schimburi.

18 conditii pe care trebuie sa indeplineasca o gradinita pentru a functiona legal

Acomodarea copilului la gradinita si la scoala. 18 + 1 sfaturi foarte bune pentru prima luna

Pentru a permite organizarea a doua serii de copii pe zi, reprezentantii Ministerului Sanatatii au elaborat un proiect de Ordin, care poate fi citit AICI.

Iata ce prevede documentul emis de Ministerul Sanatatii referitor la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca gradinitele care vor organiza serii dimineata si dupa-amiaza:

„In unitatile de prescolari si scolari se va urmari desfasurarea activitatii in conditiile unui regim
de activitate si de odihna corespunzator capacitatii de efort a diferitelor grupe de varsta (tabelul nr. 1). Functionarea gradinitelor cu orar normal se poate realiza si in serii organizate dupa-amiaza, cu avizul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti. Avizul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti se va acorda in urmatoarele conditii:
a) numarul de cereri pentru incadrarea in gradinite cu orar normal depaseste capacitatea sistemului de invatamant prescolar, de a asigura locurile necesare in gradinite cu orar normal, in serii organizate dimineata;
b) organizarea seriilor de dimineata si dupa-amiaza cu respectarea unei pauze de cel putin o ora intre acestea, in vederea efectuarii operatiunilor de aerisire si curatenie specifice;
c) sa se asigure rotatia celor doua serii, cel putin semestrial.”

16 cele mai bune sfaturi pe care sa le stii inainte de prima zi de gradinita

Ce faci cand “Da, vreau sa merg la gradinita!” se transforma intr-un drum al lacrimilor si tristetii

Astfel, chiar daca ai optat pentru programul de gradinita al copilului in intervalul 8.00-13.00, te-ai putea trezi ca micutul tau a fost repartizat sa frecventeze gradinita, timp de cel putin cateva luni, intre orele 14.00-19.00.

Aceasta modificare ar presupune schimbari de program pentru parintii care lucreaza si care nu beneficiaza de ajutorul bunicilor sau a unei bone pentru ingrijirea copilului.

Proiectul de act legislativ a fost lansat in dezbatere publica pe 2 septembrie si asteapta reactiile opiniei publice timp de 10 zile.

Ce parere ai despre faptul ca gradinitele de stat cu program normal ar putea introduce si programul de dupa-amiaza?

Sursa foto: Pixabay

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit