Un specialist in terapie de familie are o recomandare foarte mare pentru toti parintii. Si, respectata, copilul va creste sanatos si fericit. Ceea ce fiecare parinte isi doreste.

“Vrem ca parintii sa-si poata ajuta copiii sa fie curajosi, sa simta ca pot face orice. Copiii curajosi cred ca se pot descurca mereu si sunt mai rezistenti. Sunt pozitivi si au o parere buna despre ei. Pentru ca un copil sa creasca sanatos si fericit are nevoie din partea parintilor sai de interactiune, sa faca impreuna zgomot, sa se alerge, sa se coboare la nivelul sau”, spune specialistul in terapie de familie Nancy O’Conner.

Nancy O’Conner, director al Kansas State University Family Center a urmarit de-a lungul carierei sale sute de familii, iar prin studiile pe care le-a realizat a ajuns la concluzia ca tot mai multi parinti “isi pierd abilitatea de a se juca”. Dar ofera si cateva sfaturi foarte importante legate de modul in care parintii pot reinvata sa se joace si, cel mai important, de ce trebuie sa se joace cu copilul.

De ce sa-ti inveti copilul tehnica mindfulness

Jucarii care dezvolta copilul si jucarii care il limiteaza. Ce jucarii le cumparam copiilor?

Concentreaza-ti atentia pe copil. Lasa deoparte telefonul mobil, tableta si inchide televizorul. Lasa deoparte vasele murdare sau e-mail-ul care “striga” sa-i raspunzi Acestea nu fac decat sa te distraga. Nu este suficient sa fii in aceeasi camera cu copilul. Acesta nu este timp de calitate. “Indiferent cat esti de ocupa, nu sacrifica timpul de joaca alaturi de copil. Atunci cand copilul primeste intreaga ta atentie invata ca este valoros si, atunci, va invata sa-i trateze si pe cei din jur la fel”. Mai ales pe tine, atunci cand il vei ruga ceva.

Bucurati-va unul de altul! Lucreaza la mici traditii pentru mica voastra familie. Jocul trebuie sa fie amuzant pentru el. Nu-i prezenta reguli ale jocului. Iarba poate sa fie colorata si in albastru, uneori.

Foloseste limbajul copilului. De exemplu, limbajul unui bebelus este compus din sunete, gesturi si expresii mimice. “Invata sa intelegi limbajul bebelusului tau si, astfel, ii vei invata si dorintele. Atunci cand un parinte reactioneaza la limbajul bebelusului, acesta se simte in siguranta si iubit”, mai spune Nancy O’Conner.

De ce este atât de important jocul în dezvoltarea copilului mic

Educatia copilului mic fara cuvantul “NU!”. Modul istet de a-l opri din joc fara sa planga

De fiecare data cand copilul se simte inteles, acceptat si, mai ales, in siguranta, va fi mult mai increzator in el si va crede ca este in stare sa obtina orice isi doreste. Motivatia va conduce la dezvoltare. Iar sentimentul de siguranta pe care si-l dezvolta in copilarie il va duce cu el in adolescenta si mai departe in viata de adult.

“Cand le oferim copiilor cele mai bune instrumente in primii ani de viata, se vor simti mult mai conectati fata de parinti, vor invata cum sa se poarte cu altii, cum sa raspunda la comportamentul altora si si vor simti mereu motivati sa obtina mai multe”, mai spune Nancy O’Conner intr-un articol publicat pe Kansas State University .

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit