Ce poti face ca parinte

In aceste conditii, un control excesiv din partea parintilor este mai degraba de natura sa-l demotiveze pe copil decat sa-l motiveze. E adevarat, uneori poti obtine in acest fel rezultate pe termen scurt, insa pe termen lung nu-i faci niciun serviciu copilului. Pe de o parte, stii ca nu vei putea fi langa el toata viata pentru a-i spune ce sa faca. Pe de alta parte, neinvatandu-l sa se organizeze, sa-si stabileasca obiective si sa faca alegeri, il vei priva de niste instrumente foarte valoroase care ii ajuta pe oameni sa reuseasca in viata. In plus, un copil cu o personalitate puternica nu va rezista foarte mult timp controlului excesiv si s-ar putea ca, in pragul adolescentei, sa ajunga sa se revolte si sa devina si mai dificil de controlat.

Astfel, ce putem face este sa-l ajutam pe copil si sa-l incurajam sa-si descopere ariile de interes, sa-si aleaga singur activitatile extrascolare, cursurile, sporturile etc.

Pian sau fotbal? Cum alegi cele mai potrivite activitati extrascolare pentru copil

20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii

Apoi, nici macar nu este necesar sa-l obligam sa aiba numeroase activitati extrascolare, deoarece simplul joc nestructurat are efecte extraordinare: ii invata sa lucreze in echipa, sa imparta cu ceilalti, sa negocieze, sa rezolve conflicte, sa-si adapteze emotiile si comportamentele, sa-si expuna opinia etc.

De asemenea, nu este cazul sa intervenim in viata lui la fiecare pas. Cu cat vei avea tu mai putina incredere in copil, cu atat mai mult el va simti acest lucru si isi va pierde si el increderea in sine.

Poti decide sa-l ajuti de mic sa invete sa fie autonom si independent, astfel incat sa ai incredere ca deciziile pe care le ia sunt bune.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit