Reprezentantii statului obliga 963 de mamici beneficiare de indemnizatie de crestere a copilului sau de stimulent de insertie sa dea banii inapoi, dupa ce au constatat, in urma verificarilor efectuate, ca mamicile incasau ilegal aceste sume, potrivit unui raport publicat recent de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).

Astfel, suma totala pe care trebuie sa o returneze inapoi statului cele 963 de mamici se ridica la 5.177.572 de lei. Altfel spus, fiecare mama pentru care autoritatile au constatat nereguli si au emis decizii de debit trebuie sa dea inapoi, in medie, cate 5.376,5 de lei, echivalentul sumei de 1.189 de euro.

Aceste decizii au fost emise dupa derularea campaniei denumite „Controlul bazat pe evaluarea riscurilor in vederea constituirii profilului de risc pentru programul indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulentul de crestere”, care s-a desfasurat in perioada 29 decembrie 2016-20 februarie 2017.

In total, in cadrul campaniei au fost verificati 10.047 de beneficiari. Dintre acestia, 6.842 erau beneficiari ai indemnizatiei pentru cresterea copilului, 3.205 primind stimulent de insertie.

Cele mai bune 10 sfaturi de la experti in parenting pentru o relatie reusita cu copilul

Top cele mai sigure scaune auto pentru copii

Reprezentantii ANPIS au depistat nereguli la un numar total de 1.329 de beneficiari, dintre care 456 de beneficiari ai indemnizatiei pentru cresterea copilului si 873 de beneficiari de stimulent de insertie. In topul judetelor cu cele mai multe nereguli se afla judetele Giurgiu, Calarasi si Constanta.

Pentru corectarea neregulilor constatate, au fost dispuse 2.568 de masuri. „Au fost incetate 321 de dosare si suspendate 327 de dosare, ceea ce reprezinta un procent de 48,76% din totalul dosarelor cu nereguli”, se arata in raportul publicat de ANPIS.

In acelasi timp, pentru 963 de persoane au fost emise decizii de debit, in cuantum total de 5.177.572 de lei, se mai arata in documentul citat.

Iar pentru nerespectarea de catre beneficiari a obligatiei de a anunta orice modificare intervenita in situatia lor, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia, inspectorii sociali au sanctionat cu amenda 33 de beneficiari, cuantumul total al amenzilor fiind de 16.500 de lei, iar cu avertisment, 50 de beneficiari.

In 6 cazuri au fost sesizate alte instituţii: in 2 cazuri au fost sesizate organele de urmarire penala, pentru 3 beneficiari a fost sesizata inspectia fiscala, iar intr-un caz a fost sesizat ITM.

Rapoartele realizate in urma controlului au evidentiat ca „principala cauza a neregulilor este determinata de nerespectarea de catre titulari a obligatiei de a anunta in termen orice modificare de natura sa determine suspendarea sau incetarea dreptului”, se mai arata in raport.

10 sfaturi de la cel mai cunoscut pediatru ucrainean, dr. Komarovskii

Cele mai bune 7 sfaturi Montessori care sa te ghideze frumos in educatia copilului tau

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit