De ce este atat de buna conectarea cu copilul? Atunci el simte cel mai mult ca il iubesti, in astfel de clipe se simte cel mai incurajat sa se deschida, sa vorbeasca. Este momentul cel mai bun pentru a reveni asupra unor situatii conflictuale recente, pentru a afla adevarata cauza.

Nu ai nevoie sa creezi situatii exceptionale pentru a te conecta cu copilul, de locuri noi, de proiecte DIY complicate, de tehnici complicate. Poate ca, uneor, reusesti sa ai si un astfel de moment. Dar sunt rare. Si, adevarul este ca unul dintre cele mai bune momente sa te conectezi cu copilul este prin rutina.

Iata cum, rutina zilnica te va ajuta sa te conectezi cu copilul pe care il iubesti atat de mult si care merita tot ce este mai bun:

  1. Rutina invita la cooperare si conectarea cu copilul este mult mai usoara

Atunci cand instalezi o rutina copilul se simte implicat in bunul mers al activitatilor si nu se simte ca un pion caruia i se spune ce trebuie sa faca, ori care nu stie la ce sa se astepte. Rutina il ajuta sa anticipeze si sa nu se contreze cu ce trebuie facut.

O recomandare foarte buna este oferita de autoarea Laura Markham. Aceasta vine in intampinarea parintilor si le ofera doua cuvinte foarte utile care fac diferenta in relatia parinte copil: CAND si ATUNCI. Iata la ce ma refer
Cand iti pui pijamalele atunci citim din carte
Cand te speli pe maini atunci poti manca si gustarea

Mai poti stabili rutina si in activitatile care, de obicei, genereaza conflicte:

Temele trebuie sa fie gata inainte de a da drumul la televizor.
Camera trebuie sa fie curata inainte sa iesi in oras sambata cu prietenii.

Fara reguli si rutina, se intampla urmatoarele situatii: uneori il lasi la televizor inainte de a-si face temele, ora de culcare este uneori la 8.45, alteori la 9.45, ora de cina este, de asemenea, rareori respectata. Iar in astfel de momente, cooperarea este dificila, pentru ca si tu esti mai agitata.

Iar rutinele sunt si mai placute atunci cand sunt insotite de un element de amuzament: imediat ce copilul se schimba in pijamale urmeaza 5 minute de gadilat (in fiecare seara, fara exceptie).

2. Rutina este ca o ancora de stabilitate

Atunci cand copiii stiu la ce / cand sa se astepte sa faca anumite lucruri, ori care sunt asteptarile tale de la ei, au un mai mare sentiment de siguranta si stabilitate. Simt ca si ei sunt in control si nu sunt bombardati de zeci de ori pe zi de evenimente neasteptate.

Gandeste-te si la tine, cum ar fi sa stii ca trebuie sa faci o anumita activitate la serviciu, iar seful vine si iti spune ca in 10 minute trebuie sa te pregatesti sa pleci intr-o deplasare? Ori esti acasa si te gandesti ca vrei sa iti faci o masca de fata, chiar incepi, iar in momentul in care ai terminat esti anuntata ca in 5 minute trebuie sa fii imbracata si plecati in parc?

Studiile arata ca rutina si predictibilitatea evenimentelor reprezinta o ancora de stabilitate care ajuta atat copiii, cat si parintii, sa reduca stresul si anxietatea.

O rutina poate fi aceea ca, in prima zi de sambata a fiecarei luni fiecare membru al familiei poarta tricouri amuzante, ori sosete desperecheate si ies asa in parc. Ori ca in fiecare weekend faceti impreuna clatite si experimentati diferite retete.

Aceasta rutina care va ajuta si acum, prin faptul ca este un liant puternic intre parinte si copil si creste conectarea cu copilul, mai serveste unui scop: transforma rutina intr-o amintire pe care o va purta cu drag toata viata:
In fiecare weekend, mama imi facea clatite.
In prima zi de sambata a fiecarei luni, eu si tata purtam tricouri cu mesaje amuzante sau ieseam in parc cu sosete desperecheate.

Orice ai alege, ai grija sa folosesti rutina in avantajul tau si al familiei tale!

produse bebe
carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit