Comunicarea cu copilul este unul dintre subiectele fierbinti in orice casa, iar deprinderea acestei arte este secretul unei relatii reusite cu copilul.

Atunci cand copilul este mic, mama si tata sunt centrul universului sau. Apoi, pe masura ce creste si cercul sau de cunostinte se extinde, apar prietenii cu care dezvolta relatii apropiate. Cumva, copilul se distanteaza de parinte si incep sa comunice tot mai putine lucruri cu adevarat importante. Foarte multi parinti spun ca si-ar dori sa fie prietenii copiilor, insa putini constientizeaza riscurile prieteniei parinte – copil. Parintii, insa, pot invata prin aceste 6 tehnici cum sa ramana apropiati de copii, fara sa-si piarda autoritatea de parinte.

Comunicarea cu copilul se invata prin aceste 6 tehnici usoare

Asculta cu adevarat. Iti doresti o relatie de nota 10 cu cel mic, dar sunt lucruri care impiedica sa ai o relatie perfecta cu cu copilul. Unul dintre acestea porneste de la faptul ca parintele nu stie sa asculte cu adevarat. Atunci cand copilul vine la tine sa iti spuna ceva, intrerupe tot. Nu-i raspunde cu ochii la televizor sau in calculator, in timp ce scrii un SMS, ori speli vasele. Comunicarea cu copilul implica reciprocitate.

Atunci cand iti vorbeste opreste-te din ce faci si arata-i copilului ca ceea ce iti comunica este important si pentru tine. Ceea ce ii oferi, de fapt, este un exemplu al modului in care ti-ai dori sa se comporte si el atunci cand ai ceva sa-i spui. Adica sa fie atent, sa arate ca a retinut mesajul, sa exprime interes fata de ceea ce ii comunici.

Despre mesaje si valori in relatia parinte-copil. Tehnici rapide de formulare a mesajelor

Incearca sa te abtii de la a judeca, ori de la a-i face morala. Atunci cand tu ai o problema si o discuti cu o prietena buna, te ajuta ca ea sa te judece si sa te critice? Data viitoare crezi ca ii vei mai spune ceva? Comunicarea cu copilul se bazeaza pe acelasi principiu. Astfel, chiar daca a gresit, ori tu consideri ca a gresit, ajuta copilul sa vada singur acest lucru si sa gaseasca o solutie. Atunci cand tu ii oferi solutii, cel mai probabil nu si le va insusi. Atunci cand rezolvarile vin de la el atunci sigur le vaaplica. Invata sa ai si sa oferi incredere copilului tau. Ca oricare dintre noi, adultii, si copiii sunt dispusi sa asculte atunci cand simt ca opinia lor este respectata si au increderea ca nu vor fi criticati si pusi la zid.

Vezi pe pagina 2 urmatoarele patru metode de comunicare eficienta cu copilul

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit