De multe ori, ne pierdem in rutina cotidiana, iar atunci cand nu o facem, ne simtim in rolul responsabil de parinte-educator si credem ca cel mai important lucru este sa-i aratam copilului regulile morale, in timp ce comunicarea cu copilul, cea reala si profunda, trece pe planul doi.

Din pacate, de multe ori, uitam sa vorbim cu cei mici de la suflet la suflet, cu sinceritate si cu incredere. Daca aceasta situatie se prelungeste pe termen lung, relatiile dintre parinti si copii devin mai mult formale, iar intre cele doua generatii se formeaza o prapastie de lipsa de comunicare.

Cum putem evita aceasta situatie trista?

Studiile au aratat ca parintii le acorda copiilor, in medie, 12,5 minute pe zi. Iar din acest timp, 8,5 minute sunt alocate diferitor indicatii, remarci, critici si certuri. Pentru o comunicare intr-o atmosfera prietenoasa si bazata pe incredere raman nu mai mult de 4 minute pe zi!

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui

Despre ce vorbim cu copiii. 50 de intrebari pentru o discutie de suflet cu cei mici

Scriitoarea Jamie Harrington a gasit o solutie. Ea a formulat 4 intrebari pe care parintii ar fi bine sa le puna zilnic copilului. Experienta sa este graitoare in acest sens. Scriitoarea a marturisit ca aceasta metoda ii permite sa pastreze legatura emotionala cu copilul chiar daca programul ei presupune sa lucreze practic fara zile de odihna.

„Am din ce in ce mai putin timp pe care il pot aloca fetitei mele. Insa, chiar daca sunt foarte ocupata, aloc 15 minute in fiecare seara pentru o discutie de la suflet la suflet. Consider ca, in acest fel, las o usa deschisa, pentru ca, in caz de necesitate, fiica mea sa-mi poata impartasi ceea ce este cu adevarat important pentru ea. Nu va ganditi ca, de fiecare data, primesc un raspuns detaliat, deseori fiica mea se limiteaza la un raspuns din unul-doua cuvinte, insa exista si situatii cand ajungem sa discutam subiecte importante pentru ea. Eu ii pun zilnic aceste 4 intrebari si o ascult atent. Este important sa stiu ca fiica mea are convingerea ca ii sunt alaturi”, afirma Jamie Harrington.

Limbajul acceptarii sau limbajul respingerii? 6 exemple concrete cum poate reactiona parintele la provocari

Greseli pe care parintii le fac zilnic si solutii concrete pentru a le evita

Iata, asadar, care sunt cele 4 intrebari care te vor ajuta sa construiesti si sa pastrezi o relatie puternica parinte-copil chiar daca nu ai foarte mult timp liber pe care sa-l petreci zilnic in compania copilului.

1. Cum a fost ziua de astazi pentru tine?

Daca la inceput, cand inca nu este obisnuit cu aceasta metoda, cel mic poate face glume sau poate raspunde printr-un singur cuvant cum ar fi „rau” sau „bine”, nu este cazul sa-l supui unui interogatoriu, fortandu-l sa-ti dea detalii. Ai putea spune in schimb: „In regula, daca nu vrei sa-mi povestesti, nu o face. Dar sa stii ca ma intereseaza cu adevarat cum ti-a fost ziua. Uite, eu astazi am facut …” Vazand exemplul tau personal, in timp, chiar si cel mai timid, cel mai independent si cel mai retras copil va incepe sa-ti impartaseasca ce are pe suflet.

Citeste pe pagina urmatoare celelalte 3 intrebari care, daca le pui zilnic copilului, te vor ajuta sa pastrezi o relatie puternica si de durata cu el.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit