Iata, astfel, cateva sfaturi Montessori care te vor ghida usor si cu mare eficienta pe drumul tau ca parinte
Sfaturi Montessori: Cititi!
Ieri, cand ma intorceam cu L. (3 ani si 3 luni) de la gradinita, in statia de autobuz o doamna se minuna de cat de mult vorbeste. Mi-a spus ca fiul ei, de 2 ani si 6 luni foloseste foarte putine cuvinte, nici acestea corect, dar ca stie multe replici din desenele animate.
Biblioteca lui L. a inceput sa prinda contur de cand era bebelus. Ii citesc mult si am increderea ca vocabularul sau s-a imbunatatit enorm datorita acestei activitati de fiecare zi. Mamica mi-a spus ca au doar cateva carti de colorat, pentru ca i se pare prea mic pentru a-i citi copilului. „Oricum nu intelege prea mult si nu are rabdare, iar noi nu avem timp deloc”.
Cum niciun parinte nu este perfect, cu totii facem greseli mai mici sau mai mari fata de copiii nostri. Si, fara sa emitem judecati despre deciziile parintilor cu care interactionam zilnic (pe drum, in parc, la gradinita, la magazin etc), pot spune ca viitorii adolescenti si adulti ai familiei vor fi produsul tuturor deciziilor si faptelor pe care noi le vom face de-a lungul anilor.
Cititul este unul dintre acele lucruri mici, repetitive, care face diferenta in viata copilului. Chiar si 10 minute de citit ii va oferi copilului sansa de a iubi cartile, de a descoperi lucruri noi, de a-si exersa imaginatia, de a invata cuvinte noi, de a petrece timp de calitate cu parintele! Cititi povesti, cititi poezii, cititi in engleza sau in franceza, rasfoiti chiar si o banala carte cu animalute. Ofertele de carti pentru copii sunt variate si ai de unde sa alegi!
Trei motive pentru care taticii trebuie sa citeasca povesti copiilor. VEZI cele mai bune carti pentru tatici
Top carti pentru copii. Cele mai bune si mai ieftine carti pentru copii intre 2 – 5 ani
Sfaturi Montessori: Continua cu propria educatie!
Ce alt exemplu mai bun de oferit copilului decat propriul parinte? Oricat de limitat ar fi timpul liber (aproape inexistent, stiu!), continua sa te preocupi de propria educatie. Mergi la cursuri, citeste carti de parenting, citeste chiar si un articol pe zi. Daca vrei sa-ti cresti copilul in spiritul Montessori (chiar daca nu il duci la o gradinita Montessori), descopera carti si articole de specialitate. Afla idei de activitati care sa te ajute sa ghidezi programul zilnic al copilului.
Rutina poate fi cel mai mare inamic al nostru. Insa, daca invatam sa o controlam, rutina va fi cel mai bun aliat al nostru in educatia si cresterea copilului, pentru armonia intregii familii. Pentru ca informatia de calitate si recomandarile care sa te ajute sa eviti greseli atat de frecvente nu-ti vor fi oferite pe tava, ci trebuie sa fii proactiv si sa le cauti.
Carti Montessori pe care trebuie sa le citesti. Pe care o consideri cea mai buna?
Sfaturi Montessori: Evita situatiile care pot….
Citeste pe pagina urmatoare
Dezbate Subiectul
Fii primul care ne scrie un comentariu la acest articol