Odata cu venirea pe lume a bebelusului, iti manifesti dragostea si grija nemarginite fata de aceasta faptura mica si dependenta de tine.

Pe masura ce copilul creste, el vrea sa se afirme, vrea sa-si castige independenta si incepe sa se opuna autoritatii parintesti. Este o alta perioada in dezvoltarea micutului, cand folosesti anumite metode de educatie, pentru ca, la aceasta varsta, copilul are anumite obiective.

Apoi, in adolescenta, avem de-a face, practic, cu o persoana aproape adulta. Atunci, modul nostru de a relationa cu copilul trebuie sa fie cat se poate de sincer si prietenos, daca dorim sa-i obtinem cooperarea.

Cert este ca fiecare varsta vine cu provocarile sale. Este bine sa le cunoastem, pentru a ne orienta mai usor si pentru a gasi cele mai potrivite metode si instrumente ale unei comunicari eficiente cu copilul.

Fa-i ziua mai frumoasa: Trucuri de magie pentru copii

Fara sa vrei, iti transformi copilul intr-un adult materialist. Tu faci aceste greseli?

Iata cele 4 etape ale educatiei copilului, in functie de varsta lui:

Etapa 1: intre 0-5 ani

Pana la varsta de 5 ani, se pun bazele curiozitatii, ale activitatii, interesul fata de viata si lumea inconjuratoare. Astfel, daca ai un copil mic care iti dorest sa devina un adult activ, curios si interesat de lumea din jur, evita interdictiile si pedepsele la aceasta varsta. In schimb, adapteaza mediul inconjurator pe masura ce creste copilul (indeparteaza obiectele periculoase, muta mobilierul, iesiti mai mult pe afara etc.). Motivul de baza pentru care unii parinti isi lovesc copiii este ca cei mici nu le pot intoarce gestul. Chiar si atunci cand copilul face niste actiuni periculoase, arata-i ca te-ai speriat prin mimica fetei si cu ajutorul tonului vocii. Este un limbaj pe care copiii il percep foarte bine. Daca il opresti, nu-i dai voie, il impiedici pe un copil de pana la 5 ani sa se manifeste, ii vei reprima curiozitatea, intelectul, pofta de viata, il vei invata sa se supuna puterii si vei face din el o victima sigura pentru raufacatori.

Copilul nu te asculta? Afla 25 de tehnici care te scot din impas

Somatizarea la copii: Bolile ca raspuns la situatiile de stres

Etapa 2: intre 5-10 ani

Aceasta este perioada in care copilul invata si asimileaza regulile vietii. In aceasta perioada, se dezvolta puternic logica si intelectul copilului. Micutul va invata sa prognozeze reactia persoanelor ca raspuns la actiunile sale, sa atraga o atitudine pozitiva fata de el si sa evite ca atitudinile negative sa se manifeste. Intre 5 si 10 ani, nu-ti fie frica sa-i oferi copilului multe cunostinte, sa-l pui in fata unor sarcini si sa-i ceri sa le indeplineasca. Parintii care nu fac aceste lucruri, se confrunta mai tarziu cu alte probleme: copilul creste cu o doza de infantilitate, este incapabil sa munceasca si nici sa depuna eforturi.

Copilul nu te ajuta? 10 sfaturi cum sa educi un ajutor adevarat!

Recomandarea specialistului in terapie familiala pentru parintii care vor copii sanatosi si fericiti

Etapa 3: intre 10-15 ani

Incepand cu varsta de 10 ani, discuta cu copilul toate problemele importante, ofera-i posibilitati de a-si manifesta independenta si incurajeaza aceste manifestari. Atunci cand nu-ti place sau nu esti de acord cu ceea ce face copilul, evita interdictiile si pedepsele. In schimb, vorbeste-i despre consecintele care ar putea exista, gandeste-te si ofera-i alternativa pozitiva la acel comportament. Intre 10 si 15 ani, se formeaza independenta gandirii si a actiunilor. Daca iti vei dadaci si proteja excesiv copilul dupa varsta de 10 ani, ca si cum ar fi un copil mic, el va creste neincrezator, va fi un adult dependent de prietenii sai mai independenti, care nu intotdeauna pot avea o influenta pozitiva sau sunt disponibili.

6 lucruri pe care le fac parintii cu copii independenti

Provocarea de a creste o fata puternica si independenta

Etapa 4: peste 15 ani

Dupa ce copilul implineste 15 ani, cuvantul de baza in relatia cu el este respectul. Este deja tarziu pentru a-l educa in sensul clasic al cuvantului si ceea ce faci este sa culegi roadele eforturilor tale de pana acum. Daca nu-ti vei respecta copilul in adolescenta, lui ii va fi aproape imposibil sa treaca peste acest lucru si, la prima ocazie va pleca de langa tine. La aceasta varsta nu se mai pune problema de exercitare a controlului, ci de mentinere a unei relatii de sinceritate si incredere, care te va ajuta sa-i fii alaturi in orice situatie, iar pe copil il va face sa simta ca mereu poate veni la tine sa-ti spuna ce probleme are, fara a se simti judecat si criticat.

Riscurile prieteniei dintre parinte si copil. 8 sfaturi cum sa-ti pastrezi autoritatea si sa ai increderea copilului

Exista „cel mai bun mod de a creste un copil”? AFLA ce spun trei adolescenti de nota 10 despre parintii lor | VIDEO

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit