Vrei sa fii un parinte bun pentru copilul tau. Nu! Vrei sa fii cel mai bun parinte pentru copilul tau. Asta este ceea ce ne dorim fiecare dintre noi. Numai ca nu reusim mereu.

De ce? Intentia este. Iubirea este. Si, atunci, cum de se intampla sa derapam uneori si sa avem sentimentul ca nu suntem parintele cel mai bun (nu perfect!) pentru copilul nostru?

Hai sa descoperim impreuna lucrurile pe care le au in comun cei mai buni parinti din lume:

1. Rabdarea! Aceasta calitate este prima care influenteaza relatiile din familia noastra, cat de relaxati suntem unii fata de altii (parinte – parinte, parinte – copii, frate – frate). Cele mai mari greseli pe care le facem fata de copil pornesc de la lipsa de rabdare: ii grabim in parc si ajungem sa-i speriem ca-i lasam acolo, ii amenintam, ii fortam, ii repezim.

„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii

Șapte greșeli majore de educație care îi împiedică pe copii să reușească în viață

2. Cei mai buni parinti din lume stiu ca nu au copilul perfect. La fel de adevarat este si faptul ca nici ei nu se considera parinti perfecti. Tocmai de aceea, acesti parinti stiu sa asculte si atunci cand o persoana are un comentariu negativ la adresa copilului.

Sunt multi parinti care nu suporta sa le fie criticat copilul. Da, adevarul este dureros, insa nu strica sa asculti cu rabdare si inima deschisa ce spun cei din jur, sa vezi copilul prin ochii altora. Copiii sunt rezistenti si este mult mai bine sa indrepti un comportament cat sunt inca mici, decat la maturitate, cand acel comportament le este deja integrat in identitatea lor.

Regulile părinților bine educați

3. Nu privesc copilul ca pe o a doua sansa. Poate parintele ar fi vrut sa fie mare sportiv, ori o dansatoare celebra. Dar din cauza lipsei talentului sau a resurselor, drumul a fost altul. Copilul nu inseamna o a doua sansa pentru parinte.

Asa cum nici parintii nu au ajuns ceea ce propriii parinti isi doreau, la fel, copiii lor isi vor alege singuri drumul in viata. Intr-adevar, copilului trebuie sa-i fie prezentate cat mai multe optiuni si activitati. Insa, parintele are in continuare responsabilitatea de a observa unde exceleaza copilul, de ce este atras si care-i sunt inclinatiile.

Top 14 sfaturi pe care orice tatic ar trebui sa le stie

Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting

4. Stiu ca nu pot fi mereu cel mai bun prieten al copilului. Toti parintii isi doresc sa fie apropiati de copil, pentru ca acesta sa le spuna tot, sa fie deschis si comunicativ.

O relatie pe care, poate, nu au avut-o cu parintii lor. Insa, de multe ori parintele isi inhiba o pozitie mai severa sau care ar supara copilul, de teama sa nu piarda privilegiul de a-i ramana prieten. Este o abordare gresita, pentru ca vor fi multe momente in care parintele va trebui sa ia decizii mai putin populare, pentru binele copilului sau.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit