De multe ori, ii consideram pe copiii prescolari inca prea mici pentru a ii invata o serie de valori, insa, cu cat incepem mai devreme, cu atat mai bine. Iata o lista cu 5 valori pe care orice copil ajuns la varsta de 5 ani ar trebui sa le cunoasca, precum si modalitatile de a le pune in aplicare de catre copii.

1. DRAGOSTEA – copiii au nevoie sa li se arate ca sunt iubiti, pentru ei dragostea parintilor si familiei este cea mai importanta. De aceea, se recomanda ca in fiecare zi sa ne aratam iubirea fata de ei, atat verbal, cat si prin diferite gesturi si actiuni. Aratati semne de afectiune intre membrii familiei, imbratisati-va des, spuneti „Te iubesc!”, iar copilul va invata si el, la randul lui, sa isi exprime sentimentele si emotiile.

Despre iubire – prin ochi de copil. Iubirea centrata pe valori sau iubirea centrata pe rezultate?

Intr-o astfel de familie, copilul se va simti in siguranta, va creste intr-un mediu stabil, va deveni increzator si se va crea sentimentul adevarat de apartenenta. Asa ca, nu va sfiiti in exprimarea dragostei fata de copii, caci asa ii vom ajuta si pe ei sa fie, la randul lor, la fel, vor invata sa se deschida, sa comunice mai bine, sa va imbratiseze mai des, sa fie mai empatici, sa daruiasca mai mult etc.

Copiii care raspund parintilor tind sa devina adulti de succes

2. ONESTITATEA – sau capacitatea de a spune adevarul, de a fi sincer. Datoria noastra este sa ii ajutam pe copiii nostri sa ne spuna de fiecare data adevarul, iar calea cea mai buna este sa le fim exemplu, sa fim noi persoane care pretuiesc adevarul, care nu incearca sa ascunda anumite lucruri, din diverse motive.

O alta modalitate prin care putem sa ii ajutam sa fie onesti este modul in care reactionam noi in cazul in care aflam ca ei nu au fost sinceri cu noi: sa nu exageram cu reactiile noastre, pentru ca, astfel, se vor intimida si vor face tot posibilul ca data viitoare sa nu mai aflam. Trebuie sa ii ajutam sa gaseasca modalitati prin care sa ne spuna adevarul, sa ii incurajam, sa comunicam cu ei, sa fim deschisi pentru ei.

Copilul te minte mereu? 7 moduri de a-l învăța să fie sincer

Vrei un copil cu un caracter puternic? AFLA 4 tehnici simple, dar foarte utile

Daca ne pastram calmul in astfel de situatii, copiii vor deveni increzatori atat in ei (vor invata sa fie sinceri si onesti), cat si in noi, ca parinti, deoarece am stiut cum sa reactionam.

De asemenea, sa ii invatam pe copii sa aprecieze adevarul, chiar daca a fi sincer nu este intotdeauna usor si confortabil.

Citeste pe pagina 2 alte trei valori pe care trebuie sa le oferi copilului.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit