Hidratarea este foarte importanta atat la copii, cat si la adulti. Si noi, ca adulti, uitam sa bem cele 6-8 pahare de apa pe zi. Noi ne luam cu treaba, copiii se iau cu joaca. Obiceiul consumului de apa este foarte important si, odata intrat in rutina, va fi mult mai usor.

Insa, cum il ajuti pe copil sa bea mai multa apa, cand nici tu nu ai acest obicei?

Incearca sa aplici chiar de acum aceste recomandari, astfel incat, la venirea verii, totul sa fie, deja, o rutina.

Cata apa trebuie sa bea un copil?

Un copil are nevoie de cel putin 1 litru si jumatate de lichide pe zi. Pe langa apa, luati in calcul supele, ceaiul, laptele, sucul natural de fructe, legumele bogate in apa (portocalele, rosiile, pepenele). Cu mentiunea ca sucul de fructe contine zaharuri, care incurajeaza formarea cariilor.

Cand un copil nu bea suficienta apa este iritabil, oboseste mai repede si are dificultati la concentrare. Se poate plange chiar si de dureri de cap. Astfel, daca ai un copil ce merge la scoala sau la liceu, asigura-te ca se hidrateaza corect, pentru a-i nu fi afectat randamentul scolar.

Sa ignori importanta consumului de apa – la copii si adulti  – inseamna sa nu previi anumite afectiuni medicale. Cele mai des intalnite sunt constipatia si probleme de incontinenta urinara. In timp, insa, pot conduce la frecvente infectii ale tractului urinar si a rinichilor, si la formarea pietrelor la rinichi.

Copiii intre 1 – 3 ani ar trebui sa consume in jur de 1,3 litri de lichide (bauturi si alimente)
Copiii intre 4 – 8 ani ar trebui sa consume in jur de 1,6 litri de lichide (bauturi si alimente), dintre care 1,1 – 1,3 litri sa fie bauturile.
Fetele intre 9 si 13 ani ar trebui sa consume in jur de 1,9 litri de lichide (bauturi si alimente), dintre care 1,3 – 1,5 litri sa fie bauturile.
Baietii intre 9 si 13 ani ar trebui sa consume in jur de 2,1 litri de lichide (bauturi si alimente), dintre care 1,5 – 1,7 litri sa fie bauturile.
Copiii mai mari de 14 ani ar trebui sa consume 2,6 litri de lichide

Alimente care favorizeaza concentrarea copiilor

Iata 10 sfaturi care sa te ajute sa-l inveti pe copil sa bea mai mult apa in fiecare zi. 

  1. Incepeti ziua cu un pahar cu apa
  2. Nu astepta pana cand copilului i se face sete si cere apa.
  3. Tine un pahar sau o sticluta cu apa mereu la indemana.
  4. Ca parinte, fii un exemplu pentru copil si bea apa cat de des poti.
  5. Evitati deshidratarea in timpul sportului sau a jocului. Este recomandat sa beti apa inainte, in timpul si dupa incheierea activitatii fizice solicitante.
  6. Copilul trebuie sa aiba acces la cana / sticla de apa si cand nu este acasa. Asigurati-va ca, atat la gradinita, cat si la scoala, are o sticla a lui, din care poate sa bea oricand apa.
  7. Tineti mereu o sticla de apa la indemana, chiar si acum, primavara (la plimbare, la cumparaturi, pe drum etc).
  8. Preferati apa, in locul sucurilor. Chiar daca sunt mai gustoase, sucurile, printre altele, ataca si smaltul dintilor. Credeti ca ajutati copilul sa se hitrateze, insa, de fapt, incurajati aparitia cariilor. Daca vreti sa mai variati, puneti fructe in sticla cu apa (2-3 felii de lamaie sau de portocala, ori capsune)
  9. Urmariti culoarea urinei. Cand aceasta este clara si transparenta, copilul este bine hidratat.
  10. Alege o sticluta de apa amuzanta – atat pentru acasa, cat si in afara ei – care sa-l imbie pe copil sa o foloseasca.

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit