Sa citesti povesti unui copil nu pare sa fie o activitate dificila. Dar atunci cand vorbim despre povesti citite bebelusilor, lucrurile stau putin altfel. Pentru ca te gandesti ca bebe nu te intelege, nu stii cum sa-i atragi atentia pentru mai mult timp si poate te simti neindemanatic.

Dar stii, in acelasi timp, cat este de important sa-i citesti povesti, basme sau povestiri copilului tau.

Trei motive pentru care taticii trebuie sa citeasca povesti copiilor. VEZI cele mai bune carti pentru tatici

Top carti pentru copii. Cele mai bune si mai ieftine carti pentru copii intre 2 – 5 ani

Primele carti de povesti pentru copii nu trebuie sa fie despre povestea in sine, ci despre alte lucruri. Atunci cand citesti povesti bebelusului tau nu te astepta sa fie atent de fiecare data, ori pentru mai mult de 10 – 15 minute. Nu trebuie sa te simti dezamagita ca nu ati ajuns la finalul povestii, ori daca bebelusulul nu a adormit – asa cum ai fi sperat. Si, chiar daca este prima carte cu povesti pe care o cumperi, sa nu te superi daca o va rupe.

Primele povesti au alt rol: reprezinta primul contact al copilului cu cartile, un moment de liniste alaturi de mama si/sau de tata, copilul invata sa asculte (cuvinte noi, intonatii noi). Si, cum jocul este modul prin care copilul invata si descopera, cititul este o continuare a jocului de peste zi, de data aceasta intr-un cadru calm si relaxant, ca introducere a somnului.

Ritualuri de culcare. Ce sa faci cand copilul nu vrea sa doarma

Treptat, copilul va invata ce inseamna cuvintele, va asocia imaginile cu derularea povestii si, fara sa-ti dai seama, ati creat un obicei atat de frumos si de util pentru copil.

Iata cateva sfaturi utile care sa te ajute atunci cand ii citesti copilului povesti:

Nu impune si nu forta lectura. Inca odata, parintele trebuie sa se adapteze copilului. Stim cat de mult ai asteptat acest moment, de a-i citit copilului povesti, insa trebuie sa cauti momentul potrivit. Altfel, copilul va asocia cartea cu ceva ce nu-i face placere.

Cauta povesti pentru copii scurte. Un copil mic nu poate fi atent pentru mult timp si nu va avea rabdare sa astepte finalul povestii. In timp, vei vedea cum copilul se obisnuieste cu acest ritual inainte de culcare si, de la saptamana la saptamana, vei observa cum si numarul de pagini citite pe seara creste.

Cauta carti pentru copii rezistente. Un copil mic este curios. Si, din curiozitate, ori pentru ca ii ies dintitorii si duce totul la gurita, nici cartea nu va scapa. Nu cumpara o carte scumpa, doar pentru ca tie iti place cum arata si pentru ca vrei ca prima lui carte de povesti sa fie deosebita. Alege o carte de povesti pentru copii rezistenta, cu multe ilustratii colorate, care evoca relatari despre cotidian, ori despre lucruri simple. Dupa varsta de un an poti introduce carti care au mai mult text si in care povestile sunt mai lungi.

Relaxeaza-te! Bucura-te si tu de poveste! Nu trebuie sa ii citesti copilului din obligatie. Pentru ca este foarte atent la emotie si la tonul vocii, ii vei transmite un sentiment negativ fata de carte si de citit.

Fii cel mai bun actor pentru cel mai mare fan al tau. Cand povestesti, foloseste intonatia vocii, miscari ample ale mainilor. Traieste povestea, pentru a-l invata si pe copil cum sa o faca. Bebelusul va fi distrat, amuzat si acaparat de poveste.

Nu-ti face asteptari prea mari. Copilul nu va sta (foarte) linistit sau tacut. Nu va avea rabdare sa citesti randurile unei pagini si o va rasfoi frenetic. Va gusta paginile, te va intrerupe. Asa este orice inceput! Nu trebuie sa interpretezi drept un lucru negativ, sa te gandesti ca celui mic nu-i plac povestile.

Repeta fraze sau cuvinte de cate ori crezi ca este nevoie. De exemplu, daca pe pagina este un pisoi care doarme, repeta cuvantul “pisoi”, aratand in acelasi timp cu degetul pe pagina in dreptul animalutului. Incep, copilul va asocia cuvantul cu imaginea. In timp, vei accentua intreaga propozitie, nu doar un cuvant. “Pisoiul doarme”.

In timp se vor strange destul de multe carti. Invita-l pe copil, seara, sa-si aleaga singur povestea. Si pregateste-te sa citesti aceeasi poveste pentru copii zile la randul. O vei invata pe de rost, dar va merita.

Iata cateva recomandari ideale de carti pentru copii mici:

click pe poze sau titlu pentru mai multe detalii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit