Am o lista de carti Montessori la care revin mereu cu recomandari bune, imediat ce le gasesc.

Multe dintre aceste carti mi-au trecut, deja, prin mana si ma bucur mereu sa vad tot mai multe carti Montessori in limba romana.

Va recomand sa salvati aceasta lista de carti Montessori si sa va propuneti sa cititi o carte pe luna. Nu este dificil, va spun din experienta si nu ai nevoie decat de 10 pagini pe zi pentru a ajunge sa citesti o carte pe luna!

Spor la citit carti Montessori si orice alte carti de parenting!

Iata, astfel, un top 15 de Carti Montessori pentru 2017:

metoda montessoriThe Montessori Method – Maria Montessori

(editia Kindle, pe Amazon.co.uk)

Aceasta este una dintre primele carti pe care sa le citesti, daca abia acum descoperi educatia Montessori. Parintii si educatorii vor gasi aceasta carte de mare ajutor. Pentru ca aceasta carte iti pune bazele si te ajuta sa intelegi ce inseamna, de fapt, educatia Montessori.

Daca iti doresti, cu adevarat, sa-ti cresti copilul in stilul Montessori, atunci trebuie sa citesti macar o carte scrisa de cea care a fondat metoda Montessori.

carti montessori - maria montessoriThe Absorbent Mind – Maria Montessori

(disponibila pe amazon.co.uk)

O alta recomandare, este The Absorbent Mind, scrisa tot de Maria Montessori. Aceasta carte este punctul de plecare pentru parintii care cunosc cateva lucruri despre aceasta metoda si sunt decisi sa aprofundeze. Dupa ce vei citi aceasta carte vei simti ca lucrurile se leaga si ca totul are sens, iar instinctul tau de a cauta o metoda alternativa de educatie este justificat. Aceasta carte Montessori este ca o privire in culisele valorilor si a medodelor practice, iti explica motivele si descoperi argumentele conceptelor Montessori.

Nu poti incepe sa te gandesti in mod serios la o gradinita pentru copilul tau, ori sa incepi sa practici metoda Montessori acasa, fara sa citesti cartile Mariei Montessori.

copilul in familieCopilul in familie – Maria Montessori

(disponibila pe emag.ro)

Adultul in relatia cu copilul – aceasta este tema cartii. Maria Montessori aduce in discutie in mod direct tendinta adultului de a actiona de pe pozitia celui mai puternic, de a se substitui vointei si activitatii copilului.

Nu din rea vointa, ci, de cele mai multe ori, dintr-o disponibilitate insuficient cugetata sau dintr-o grija iubitoare, dar fara intelegere, care ia copilului greutatea efortului, dar si bucuria imensa de a-si construi singur edificiul propriei vieti.

Eforturile copilului sunt o expresie instinctiva a vietii care sacrifica de regula confortul pentru a obtine cresterea interioara.

carti montessori - barbara isaacsBringing the Montessori Approach to your Early Years Practice – Barbara Isaacs

(disponibila pe Amazon.co.uk)

Aceasta carte Montessori este utila atat parintilor, cat si educatorilor. Autoarea volumului, Barbara Isaacs explica ce reprezinta educatia Montessori, valorile si, prin exemple, arata ce efecte pozitive are pedagogia Montessori pentru copii.

Este o sursa foarte utila, pentru ca iti ofera idei de activitati nu doar pentru copiii de gradinita, cat si pentru cei mai mari. Folosind ca sursa de informatie pentru exemplele alese atat scoli, cat si gradinite, autoarea ofera si sprijin in planificarea activitatilor Montessori, ghid extrem de util mai ales parintilor care aplica principiile Montessori acasa si nu au posibilitatea de a-si trimite copilul la o gradinita Montessori.

cum sa cresti un copil metoda montessoriCum sa cresti in copil extraordinar. Metoda Montessori – Tom Seldin

(disponibila pe elefant.ro)

Pentru toti cei care sunt noi in Montessori, aceasta carte iti va dezvalui tot ceea ce trebuie sa stii. Iar Tom Seldin, care este si presedinte al Montessori Foundation, a redactat volumul astfel incat sa fie util si parintilor care nu vor neaparat sa-si creasca copiii prin metoda Montessori, dar cauta idei utile de activitati si jocuri.

Este o carte Montessori care-i va invata pe parinti cum sa inteleaga mai bine dezvoltarea emotionala si psihica a copilului, de la 0 la 6 ani. Tom Seldin si-a propus ca prin aceasta carte sa realizeze un program de parenting practic, cu ajutorul caruia parintii sa creasca copii fericiti, independenti.

60 de activitati montessori60 de activitati Montessori pentru bebelusul meu

(disponibila pe emag.ro)

Dupa ce ai parcurs cartile de mai sus, in care ai pus baza educatiei Montessori si stii principiile de baza, iata o carte cu idei de activitati, care sa te ajute sa inveti cum sa te joci cu bebelusul tau. Aceasta carte este ideala pentru bebelusi intre 0 si 15 luni. Pentru ca, una dintre cele mai mari provocari ale parintilor, pe langa grija fata de noul membru al familiei, este legata de ce fel de jocuri si activitati sa foloseasca cu bebe. Acum este momentul cel mai bun pentru a aplica metoda Montessori, inainte de a pica in capcana jucariilor de plastic, zgomotoase si fara niciun ajutor real in dezvoltarea copilului.

In aceasta carte vei gasi idei si activitati pentru:

  • pregatirea universului nou-nascutului
  • crearea si pregatirea materialului senzorial adaptat fiecarui stadiu al dezvoltarii sale
  • asistarea copilului in dezvoltarea abilitatilor
  • incurajarea independentei sale, ajutandu-l „sa faca singur”
  • asigurarea unei ambiante calme si pozitive acasa.

100 de activitati montessori100 de activitati stimulatoare Montessori

(disponibila pe emag.ro)

Este ideala pentru copii de gradinita. Dupa ce ai parcurs cartile de mai sus, in care ai pus baza educatiei Montessori si stii principiile de baza, iata o carte cu idei de activitati, care sa te ajute sa:

  • ii stimulezi dezvoltarea copilului
  • il inveti cum sa aiba grija de sine si de mediul in care traieste
  • ii stimulezi rabdarea si concentrarea
  • oferi activitati pe care sa le faca cu mainile – pentru a-si dezvolta motricitatea fina
  • ai idei de materiale potrivite si cum sa ii creezi un mediu adaptat capacitatilor sale.

Activitatile mele Montessori – 8 caiete Montessori

(disponibil pe Libris.ro)

Acesta colectie de la Editura Gama iti ofera zeci de idei interesante, pentru copii de 3-6 ani si 4-7 ani. Aceste 8 caiete Montessori vor constitui o resurse minunata si utila pe care trebuie sa o ai in biblioteca.

caietul meu montessori  caietul meu montessori natura activitatile mele montessori timpul activitatile mele montessori geografia

Iata titlurile colectiei:

3-6 ani – Forme Si Numere: Caietul Meu Montessori
3-6 ani – Lucrul Cu Mainile: Caietul Meu Montessori
3-6 ani – Natura Si Geografie: Caietul Meu Montessori
3-6 ani – Litere Si Sunete: Caietul Meu Montessori

4-7 ani  Timpul: Activitatile Mele Montessori
4-7 ani  Geografie: Activitatile Mele Montessori
4-7 ani –  Natura Si Botanica: Activitatile Mele Montessori
4-7 ani –  Animale Si Insecte: Activitatile Mele Montessori

Aceste carti Montessori iti ofera atat baza, cat si foarte multe idei de activitati care sa te ajute sa ghidezi copilul, zi de zi. Vei vedea cum aceste principii, odata parcurse in primele carti recomandate, ti le vei insusi rapid.

Apoi, vei intelege rolul tuturor activitatilor si vei sti exact cum sa oferi copilului cele mai bune activitati care sa-l ajute sa se dezvolte frumos si armonios.

Daca ai prieteni de familie care aplica, la randul lor, metoda Montessori, cumparati impreuna cartile – cele legate de principiile Montessori – pentru a face economie. Si faceti schimb de carti, pe masura ce le cititi!

Cat despre recomandarile cu activitati, acestea ar trebui sa le aveti fiecare, pentru ca sunt o resursa zilnica de idei si recomandari cu adevarat utile.

Speram ca toate aceste carti Montessori sa ajunga, in timp, in biblioteca ta si a copilului tau, pentru a va bucura impreuna. 

 

 
Si nu uita sa te abonezi la Newsletter, daca doresti sa primesti articole scrise exclusiv pentru abonati si reduceri la cursurile noastre.
Click pe newsletter:
newsletter-vino

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit