Este usor sa monitorizezi cat de mult creste micutul tau in inaltime sau greutate. Insa cum poti masura dezvoltarea copilului tau in alte privinte, asa cum este invatarea si stapanirea abilitatilor de scris, in functie de varsta?

Cel mai important detaliu de retinut pentru parinti este ca in aceasta perioada scrisul este extrem de dezordonat. Ceea ce trebuie sa facem, ca parinti, este sa ii ajutam pe cei mici sa inteleaga felul in care functioneaza scrisul, faptul ca el se conecteaza cu cititul de mai tarziu, cu transmiterea informatiilor, gandurilor si ideilor lor.

Scrisul se poate deprinde cel mai usor prin joaca. Nu este nevoie sa organizezi “lectii de scris”, provoaca-l la joaca si adu in prin plan materiale atragatoare pentru scris si desenat.  Cu siguranta va fi fascinat de ce pot face mainile lui atunci cand va invata sa controleze fiecare miscare a creionului. Va fi un nou teritoriu cucerit de el, o noua etapa spre autonomie ce ii va da un sentiment de putere si implinire.

Generatia Z. Cum ne invatam copii foloseasca Internetul inteligent si responsabil

Copiii cred ca trebuie sa citeasca din obligatie, de aceea evita cartile. Solutii de la 5 pedagogi astfel incat copilul sa iubeasca lectura

Ce ar trebui sa stie copilul la varsta de 4 ani?

 • Isi exprima ideile si povestile prin desenele pe care le face
 • Sa foloseasca creioane colorate, pixuri si carioca pentru a desena si “a scrie”
 • Sa deseneze linii si cercuri, simboluri simple precum “X” si “+”
 • Incearca si chiar reuseste sa scrie cateva din literele ce ii compun numele
 • Intelege felul in care desenele si scrisul ne ajuta sa comunicam

Scrisul are nevoie de stimulare si exercitiu

Este cu adevarat distractiv si usor sa exersati impreuna scrisul iar noi iti propunem cateva idei care va pot fi de folos:

 • Pune-i la dispozitie mijloacele necesare: creioane, pixuri, carioca, creta. Organzati impreuna locul unde va scrie, astfel incat sa gaseasca usor ceea ce cauta atunci cand este inspirat. Pune la indemana hartie simpla, colorata, cu linii si cu patratele. Fiecare ii va trezi interesul intr-un fel diferit.
 • Incurajeaza-l sa isi exprime ideile si povestile prin desen
 • Arata-i felul in care cuvintele scrise fac parte din viata cotidiana. De la lista de cumparaturi si emailuri la afisele si indicatoarele din magazine, scrisul este peste tot!
 • Invata-l sa isi scrie numele. Este un pas important si dupa ce va reusi va simti ca detine deja o mare putere asupra scrisului.
 • Folositi etichete cu numele lui pe care sa le aplicati pe obiectele ce ii apartin. Incurajeaza-l sa scrie si el etichete pe care apoi sa le lipeasca singur.
 • Expuneti reusitele intr-o galerie pe care toata lumea sa o vada

Esti pregatita? 7 dezvaluiri pe care educatoarele si invatatoarele le fac despre copii

Calitatea instrumentelor de scris este importanta in aceste prime incercari de scriere.

pix-bic-2

Gama BIC Kids contine si produse special create pentru incepatori (Creion si Pix), precum si stilouri Easy Clic, potrivite atat pentru stangaci cat si pentru dreptaci. De asemenea, creioanele si pixurile pentru incepatori au o linie de ghidare care ii ajuta pe cei mici sa isi pozitioneze corect degetele.

 

pix-bic-3

Este important ca primul contact cu scrisul sa fie unul pozitiv si relaxat pentru ca el sa descopere singur beneficiile pe care le are cunoasterea si capacitatea de a scrie. Pentru mai multe idei pentru deprinderea scrisului, va asteptam pe site-ul BIC Kids in care veti gasi si instrumentele potrivite voua.

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit