In general, majoritatea parintilor care vor sa-si imbunatateasca relatia cu copilul sau cu copiii lor vad foarte clar ce anume trebuie sa schimbe copilul in comportament, ce nu face bine, ce calitati ii lipsesc etc. Si, cu siguranta, pe termen lung, parintele isi doreste ce-i mai bun pentru copilul sau, iar acesta este modul pe care il crede cel mai potrivit ca sa-l ajute.

Cu siguranta, o modificare la nivelul comportamentului copilului il va multumi pe acel parinte si va aduce o perioada de pace in relatia dintre ei.

14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit

TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti

Insa, hai sa vedem, totusi, lucrurile mai in profunzime. Parintele este nemultumit de o stare sau de o actiune/inactiune a copilului si ii cere sa se schimbe. Are dreptate? Are, in felul sau.

Acum sa ne punem pentru cateva clipe in situatia copilului. El, la fel ca si parintele, actioneaza si reactioneaza cu cele mai bune intentii. Parintele ii cere sa se schimbe. Si, probabil, nu este prima data cand face acest lucru. In decursul timpului, copilul a invatat din comportamentul parintelui ca schimbarea trebuie sa vina de la ceilalti, ca, pentru a imbunatati lucrurile, trebuie sa le ceri altor persoane sa faca schimbari si ca tu ai dreptate in orice conditii. Este exemplul pe care l-a vazut repetat de atatea ori la parintii sai.

Ceea ce uita multi parinti este faptul ca cei mici, inainte de ne asculta ce le spunem, ne imita comportamentul. Inainte de a fi sfatuitori si indrumatori pentru copiii nostri, le suntem modele de comportament, de vorbire, modele de viata.

9 pasi pentru a reduce anxietatea la copii

Unii parinti prefera sa se amageasca. Otrava din spatele reprosurilor

Astfel, atunci cand parintele ii cere unui copil adolescent sau chiar de o varsta mai mica, sa-si schimbe comportamentul, copilul se va opune in primul rand din cauza ca nu a vazut un model de comportament proactiv.

Asta prespune ca, intr-o situatie dificila, primul lucru pe care sa-l faci sa fie a-ti pune intrebari precum:

Ce depinde de mine?

Cum pot eu sa imbunatatesc situatia?

Ce pot face eu in mod concret pentru ca sa-l ajut sa-si schimbe comportamentul?

Cat de important este pentru mine faptul ca ma deranjeaza comportamentul lui?

Ce pot face eu in mod concret pentru a avea o relatie mai buna cu copilul meu?

Daca parintii si-ar pune aceste intrebari zilnic, cu siguranta ca si ei ar fi mai fericiti si mai relaxati, la fel si copiii, care, fiind mai relaxati si mai detasati, ar avea si performante mai bune la scoala si in alte domenii.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit