Daca ai cel putin doi copii sau cunosti familii cu mai multi copii, stii cat de dificile pot fi momentele in care ambii frati vor una si aceeasi jucarie. Daca le poti cumpara ambilor copii acelasi tip de geaca, acelasi model de bluza de aceeasi culoare, insa de marimi diferite, cu jucariile este mai greu.

O mare parte dintre conflictele dintre frati si dintre tensiunile care apar zi de zi sunt legate de faptul ca, atunci cand unul dintre copii pune mana pe o jucarie, si celalalt vrea sa se joace cu exact aceeasi jucarie. Daca primul i-o cedeaza, si jucaria devine neinteresanta. Practic, cei doi frati sunt intr-o lupta continua pentru atentia parintilor si pentru a se simti mai importanti unul in fata celuilalt. De aici vine si lupta pentru dreptul de a avea un anumit obiect dorit de ambii copii.

Drumul spre comunicarea adevarata. 4 intrebari pe care sa i le pui zilnic copilului

Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen

Iata solutia pe care am aflat-o de la directoarea unei gradinite care ea insasi are 3 copii si s-a confruntat cu aceasta problema.

Prima conditie pentru a rezolva cu succes un asemenea conflict este ca parintele sau adultul sa-si pastreze atitudinea calma si impartiala, sa vorbeasca de pe pozitia de adult, fara sa reactioneze la agitatia si poate si plansetele copiilor.
O a doua conditie este ca adultul sa li se adreseze copiilor de la nivelul lor, asezandu-se langa ei, si sa aiba un contact vizual cu ei.

Avand o atitudine calma si obiectiva, adultul ii spune copilului care are jucaria ca si celalalt doreste sa se joace cu ea, ca iata, il roaga sa-i ofere si lui jucaria si ii propune copilului sa se mai joace inca 5 minute, dupa care sa-i ofere si fratelui sau surorii lui jucaria. Apoi se intoarce catre celalalt copil, care vrea jucaria, si il roaga sa mai astepte 5 minute ca fratele/sora lui sa se joace cu jucaria, dupa care i-o va da si lui.

Ai copii? 5 lucruri care iti sunt INTERZISE

Copilul e stresat? Reteta din 7 puncte care il va readuce in echilibru

O asemenea abordare rezolva multe conflicte datorita faptului ca nu presupune ca cei mici sa renunte imediat si urgent la activitatea lor, ci le ofera un ragaz pentru a se obisnui cu ideea. In acelasi timp, celalalt copil care este pus in situatia sa astepte primeste certitudinea ca asteptarea sa va fi rasplatita, astfel incat gaseste rabdarea necesara.

Dupa ce este aplicata de mai multe ori, copiii stiu ca se vor regasi pe rand in ambele roluri si inteleg si accepta mai usor situatiile.

Astfel, ceea ce obisnuiau sa fie certuri pentru jucarii se transforma in ocazii de a manifesta intelegere si rabdare fata de fratele sau sora copilului.

Cele 7 secrete ale unei relatii formidabile cu copilul tau

10 lucruri mici pe care sa le faci zilnic pentru a avea un copil fericit

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit