Deputatii au decis sa modifice etichetele de prezentare a laptelui proaspat pentru consum si ale produselor lactate. Astfel, in urma adoptarii proiectului legislativ care modifica Legea 88/2016 referitoare la etichetarea laptelui proaspat pentru consum si a produselor lactate, dispare obligatia producatorilor de a preciza pe etichetele produselor lactate procentul de lapte praf pe care il contin, scrie Economica.net, care citeaza Agerpres.

Modificarea a fost adoptata cu 217 voturi pentru, 3 impotriva si 48 abtineri si se va aplica incepand cu anul viitor.

In schimb, eticheta de pe produsele lactate trebuie sa cuprinda tara de origine sau locul de unde provine laptele cu ponderea cea mai mare si numele operatorului economic care a procesat laptele. Totodata, a fost eliminata denumirea ambalatorului sau marca de identificare.

Pe eticheta vor fi specificate modificari de compozitie precum: imbogatirea laptelui cu proteine lactate, saruri minerale si vitamine.

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

Copiii care raspund parintilor tind sa devina adulti de succes

Pe eticheta produsului finit vor putea scrie „Produs natural” doar acei producatori care folosesc in proportie de 100% ca materie prima laptele provenit de la vaci, bivolite, oi si capre si componente naturale provenite strict din lapte, fara a avea in compozitie produse de origine vegetala sau animala alta decat laptele.

Totodata, vor putea trece pe eticheta produsului finit mentiunea „Produs romanesc” doar cei care folosesc in proportie de 100% ca materie prima laptele provenit de la producatori si procesatori, lapte de origine romaneasca, atestat pe baza documentelor de trasabilitate.

Etichetele pentru laptele de consum si produsele lactate trebuie sa fie inscriptionate clar si usor de inteles de catre populatie, in scopul informarii privind originea si trasabilitatea produselor.

Conform deciziei deputatilor, producerea, expunerea spre vanzare si vanzarea de lapte de consum cunoscand ca este obtinut din inlocuitori de lapte se va sanctiona cu amenda de la 25.000 lei la 35.000 lei.

De asemenea, a fost abrogata prevederea referitoare la obligativitatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii rurale de a initia si finanta campanii de promovare si crestere a consumului de lapte proaspat si a produselor lactate romanesti.

Legea va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2018. Camera Deputatilor este for decizional.

Sursa foto: Pixabay

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by Seva