Proiectul noii Legi a pensiilor va discrimina femeile, care vor primi pensii mai mici cu 15-30% fata de barbati, daca statul nu le va acorda alte compensatii, a declarat presedintele Confederatiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

„Fara sa vedem deocamdata textul proiectului, din prezentarile de pana acum se prezinta mai multe deficiente. Una dintre ele este discriminarea impotriva femeilor, in sensul in care, facandu-se o impartire pe numarul de ani de cotizare, in momentul respectiv femeile, care au un stagiu de cotizare mai mic decat al barbatilor, vor avea pensia mai mica. Daca adaugam si facilitatile despre care se vorbeste, aparent facilitati, adica pentru femeile cu mai mult de trei copii se reduce stagiul complet de cotizare, in loc de 30 de ani sau 33, sa fie mai mic cu pana la 6 ani, am inteles din prezentare, in momentul respectiv ele vor avea pensii foarte mici”, a aratat Hossu, citat de agentia de presa Agerpres.

Acest lucru va insemna ca, din start, toate femeile vor avea pensii cu aproximativ 15% mai mici decat cele ale barbatilor. In cazul mamelor cu peste trei copii, pensiile vor fi mai mici chiar cu 30%.

Pentru a fi inlaturata aceasta discriminare, ar trebui ca legea sa cuprinda si altfel de compensatii pentru femei, sustine liderul sindical.

Noua lege a pensiilor aduce modificari pentru mame. Ai mai mult de 3 copii? Te pensionezi mai devreme

Cel mai bun aparat de aerosoli pentru bebe si copii mai mari. Cum folosesti corect aparatul de aerosoli

Conform acestuia, „al doilea element negativ, din prezentarile de pana acum, este faptul ca valoarea punctului de pensie va fi decuplata complet fata de problematica evolutiei economice. Adica, desi salariile vor creste destul de repede, punctul de pensie nu va creste si el”.

Bogdan Hossu a explicat ca, in prezent, valoarea punctului de pensie creste odata cu salariul mediu si cu inflatia, insa, dupa modificarile propuse, va depinde doar de inflatie. „Aceasta decuplare are ca efect, asa cum s-a mai intamplat pana acum, o inghetare a pensiilor pe termen mediu”, a subliniat Hossu.

El a spus ca marile confederatii sindicale, care reprezinta interesele populatiei active, nu au fost consultate deloc in procesul de elaborare a acestui proiect,

„Doamna ministru (Olguta Vasilescu, ministrul Muncii – n. r.) considera ca reprezentantii singurei forte contributive nu sunt importanti in discutie. Au discutat doar cu Asociatia Pensionarilor. Iar legea, teoretic, ar trebui sa fie si pentru viitor. Sa nu uitam ca pensia, ca factor de protectie la sfarsitul carierei profesionale, reprezinta un factor de motivare pentru munca si corectitudine in munca”, a precizat liderul sindical.

Toate acestea vor incuraja, de fapt, munca la negru si „la plic”, deoarece salariatii nu vor sti care va fi pensia de care vor beneficia pe viitor, a precizat el.

Cum calmezi crizele din magazin ale copilului. Solutia Mirelei Retegan, creatoarea „Gasca Zurli”

Copilul plange tare! Cea mai eficienta metoda de calmare este si cea mai simpla

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit