Sunt relatii parinti-copii frumoase. Insa, din pacate, sunt mult mai multe relatii problematice dintre parinti si copii. Cauzele sunt multiple si in acest articol ne vom concentra pe ce putem face noi, parintii, pentru a reduce tensiunile din relatia cu copiii datorita diminuarii numarului de certuri pe care le initiem intr-un moment sau altul.

Prin ochii unui parinte stresat, grabit, obosit, poate autoritar, excesiv de performant si corect, un copil poate fi vazut ca fiind iresponsabil, neascultator, nepriceput, ca „stie, dar nu face”, incapatanat, neserios, poate chiar sfidator si manipulator. Acestea, si inca mai cate, sunt motive suficiente, considera unii parinti, pentru a-l certa pe copil.

Cercul vicios consta in faptul ca neascultarea copilului incepe sa devina cu adevarat deranjanta pentru parinti atunci cand acestia sunt intr-o stare de iritare, stres si tensiune. Iar intr-o asemenea stare, putine persoane mai reusesc sa-si tina in frau reactiile negative.

Unii parinti prefera sa se amageasca. Otrava din spatele reprosurilor

Copilul e stresat? Reteta din 7 puncte care il va readuce in echilibru

Totusi, dupa ce vei citi acest articol si toate cele 10 intrebari, data viitoare cand vei avea tendinta sa te enervezi si sa-ti certi copilul te vei gandi de 2 ori inainte sa o faci.

Iata lista de intrebari de bifat inainte de a certa un copil care nu te asculta:

1. Cerintele tale intra sau nu in contradictie cu specificul varstei copilului? De exemplu, un copil mic inca nu are capacitatea de a avea rabdare si de a astepta mult timp. De aceea, prescolarii, in ciuda faptului ca stiu deja normele si regulile, dau prioritate dorintelor de moment. Pentru ei este mai important „vreau” decat acel „trebuie” care vine din partea ta. Vointa se formeaza in jurul varstei de 9-11 ani.

2. In ce masura intelegi cauzele reale ale comportamentului copilului, nevoile sale, dorintele sale? Daca te pui „in papucii” copilului si reusesti sa privesti la situatie din punctul lui de vedere, asta nu inseamna ca problema s-a rezolvat automat. Insa reprezinta un important prim pas pentru a te intelege cu copilul, pentru a negocia cu el si a gasit un numitor comun.

3. Cat de mult tii cont de starea copilului? Poate ca, intr-un moment dat, copilul este obosit si ii este foame. Sau in alt moment, poate ca este speriat sau se confrunta cu o alta problema de care nu poate sa faca abstractie. Specialistii spun ca cei mici se comporta frumos, daca pot face asta.

40 de intrebari de pus sub perna. Cum sa intri in lumea copilului tau

16 moduri simple prin care sa-i arati copilului ca il iubesti

4. Nu cumva cerintele tale suprima cursul natural de dezvoltare a copilului? Fiecare parinte poate alege sa priveasca nevoia copilului de a se urca peste tot, de a atinge totul, de a gusta, de a cauta sa vada in interiorul obiectelor nu ca pe o pedeapsa pentru tine, ci ca pe un dar minunat care il va ajuta pe cel mic sa invete mii si milioane de lucruri importante.

Vezi pe pagina urmatoare celelalte 6 intrebari de baza care te vor ajuta sa reduci la minimum certurile cu copilul.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit