Bebelușii au gusturi diferite la mâncare. Unii refuză anumite alimente care altora le plac în mod deosebit. Autodiversificarea este o metodă foarte prietenoasă de a introduce alimentele solide în meniul sugarului care, spun specialiștii, îl va ajuta să accepte mai multe alimente decât bebelușii diversificați în mod clasic.

Ce este autodiversificarea? Termenul în limba engleză pentru autodiversificare este „Baby-led weaning” și presupune faptul că, pe timpul procesului de diversificare, deciziile privind alimentele consumate le va lua chiar bebelușul.

Altfel spus, autodiversificarea este opusul modului clasic de a introduce alimentele solide, în care se începe cu supă de legume, cu compot de fructe sau cu fructe pasate. În cazul autodiversificării, bebelușului îi sunt oferite alimente prelucrate termic, astfel încât să fie suficient de moi ca să le poată mânca, tăiate sau nu, pentru a avea o dimensiune potrivită pentru mânuțele lui.

Diversificarea bebelușului – când, cum și ce trebuie să știi!

Vrei să-i dai bebelușului lapte praf? 10 lucruri pe care orice mamă trebuie să le știe

După recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, diversificarea trebuie să înceapă nu mai devreme de vârsta de șase luni, până la care bebelușul este hrănit exclusiv cu lapte matern sau formula. Cu toate acestea, autodiversificarea îi lasă sugarului libertatea de a-și alege până și momentul în care va începe să guste din mâncarea solidă. Astfel, în timp ce unii bebeluși sunt foarte mulțumiți să se alimenteze doar de la sânul mamei până la șase luni, alții sunt foarte curioși să guste ce mănâncă părinții încă de pe la cinci luni. Ca și în cazul diversificării clasice, în timpul autodiversificării, baza alimentației o constituie laptele.

Principalele avantaje ale autodiversificării:

1. Bebelușul decide când începe să mănânce alimente solide, nefiind forțat sau oprit.

2. Sugarul își stabilește singur cât durează masa, ce anume mănâncă și în ce cantitate.

3. Având în vedere că micuțul este implicat activ în proces, riscul de a refuza anumite alimente este cu mult mai mic decât în cazul diversificării clasice.

Însă, nu toți părinții au suficientă răbdare și nervi tari pentru a suporta principalul dezavantaj al autodiversificării, care este faptul că micuțul se va mudări mai mult și, foarte probabil, va face mai multă mizerie în jur.

Înțărcarea bebelușului la 1 an, când mama se întoarce la serviciu. Cele mai bune metode de înțărcare

Bebe nu știe să mestece? Cum să-l înveți și de ce trebuie să știe cât mai repede

Cea mai mare frică a părinților legată de autodiversificare atunci când se pregătesc să introducă alimentele solide în alimentația bebelușului este legată de riscul de a se îneca. Specialiștii spun, însă, că, la șase luni, un bebeluș este capabil să mestece și să împingă mâncarea în spate cu limba, după care s-o înghită. Ceea ce pot face părinții pentru a minimiza riscul de înec este să prepare termic alimentele prin fierbere sau coacere și să le taie în bucăți potrivite.

Chiar dacă autodiversificarea presupune decizia sugarului, totuși, opțiunile îi sunt puse la dispoziție de adulți. Astfel, aceștia trebuie să respecte tabelul de diversificare și să introducă în alimentația micuțului diferite alimente potrivite vârstei lui.

Ce părere ai despre autodiversificare? L-ai lăsat pe bebe să mănânce singur? Ce alimente i-ai oferit?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit