Acest articol este un Guest Post.

„Fiecare copil este un artist. Problema este cum sa ramana un artist si dupa ce va creste”, spune Pablo Picasso. Care este, asadar, punctul de intersectie, elementul definitoriu ce caracterizeaza atat copilului, cat si artistul?

Picasso pune bazele unui nou curent de gandire artistica, reusind sa surprinda in acelasi timp si principalul nucleu generator de creatie: jocul. Ludicul e cutie cu secrete, bine pazita de copilarie, modalitate de exprimare care devine un deziderat pentru orice artist matur, care doreste sa-si deblocheze fluxul creativitatii. In acest spatiu infantil, pe unde nu a calcat inca teama de penibil, izvoraste natural nevoia de a comunica prin intermediul imaginilor.

Din primii ani de viata copilul se joaca, explorand lumea pe care o vede, se exprima prin sunete si gesturi, imita pe cei din jur si deseneaza ceea ce observa. Reprezentarea se naste in mintea lui ca o inchipuire a carei nevoie sincera este aceea de a fi comunicata altora. Mediul ei de comunicare este suprafata, caci copiii nu au inca limbajul suficient dezvoltat pentru a exprima coerent sentimentele si cantitatea enorma de informatie asimilata in primii ani de viata. Picturile si jocurile acestora nu ar trebui tratate „in joaca” de catre adulti, caci prin ele se acumuleaza cunoastere in ceea ce priveste spiritul, materia, intelectul si emotiile.

La fel cum, in perioada adolescentei, pentru maturizare si conturarea sinelui devine proeminenta nevoia de socializare, pentru copiii cu varste intre trei si sase ani, mediul vizual este intermediul facil si aproape indispensabil de cunoastere a lumii inconjuratoare si a eului.

Un atelier de art terapie, destinat acestei grupe de varste, organizat incepand cu 17 iunie de catre Laboratorul de Arta, in parteneriat cu Dacris, isi propune sa ofere copiilor contextul de a se exprima liber, fara tehnici sau structuri impuse. Metoda folosita in cadrul atelierului este Art terapia, care ne invata limbajul imaginilor si lucreaza cu imaginile interioare/imaginatia. Acesteia i se vor adauga elemente de invatare experientiala pentru ca cei mici sa integreze conceptele intr-un mod practic, bazat pe joaca.

Pentru detalii: Atelier pentru copii: Micul Creator


Alexandra Dinu_guestpost

 

Sunt Alexandra Dinu si sunt studenta la master, in anul I, la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, departamentul grafica si la Litere, Centrul de Excelenta in studiul imaginii si sunt colaboratoare a Laboratorului de Arta.

Imi place sa imbin practica cu teoria si consider ca exista o conexiune puternica intre lucrarile mele din domeniul artelor vizuale si pasiunile care imi alimenteaza constant dorinta de creatie: scrisul, dansul si teatrul.

 


 

Sursa foto principala: Pixabay

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit