Alăptarea este descrisă în majoritatea articolelor drept una dintre cele mai frumoase experiențe, care leagă mama și bebelușul. Fotografiile care însoțesc aceste articole arată mame care își țin bebelușii la sân, relaxate pe un fotoliu, într-o lumină caldă și intimă. Însă, lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple și, mai ales, lipsite de durere.

În documentarea despre alăptare, am găsit articole care vorbesc despre faptul că durerea asociată alăptării este un mit, iar de vină este doar tehnica incorectă de a ține bebelușul la sân.

Orice viitoare mamă care se pregătește să nască pentru prima oară se gândește la faptul că durerea asociată travaliului este apogeul și că nimic din ceea ce urmează nu poate fi dureros. Lucrurile, însă, nu sunt mereu așa.

Cum nicio sarcină, ori naștere nu pot fi comparate, la fel de bine, nici experiența care urmează nu poate fi generalizată. Mămicile sunt induse în eroare atunci când li se spune că alăptarea este nedureroasă și că, de vină este doar tehnica incorectă de a ține bebelușul la sân.

Alăptarea poate fi o provocare – Anticipează și fii pregătită!

Cu toată documentarea de dinainte de sarcină, cu sfaturile primite de moașă și cu încurajarea primită de la consiliera în alăptare că, da, tehnica este corectă, sunt și situații în care durerea este puternică. Iar faptul că viitoarei mame nu i se prezintă și acest aspect produce un șoc emoțional. Fiecare femeie se pregătește psihic pentru durerile asociate nașterii, fie că este vorba despre o naștere naturală, fie prin cezariană. Gândul că acesta este punctul culminant al durerii, iar după aceea totul este minunat și ușor poate avea urmări nedorite asupra proaspetei mămici. Emoțiile, hormonii, stresul, oboseala, durerile post-operatorii, ori post-epiziotomie, pot declanșa, cu ușurință, o depresie post-natală.

Iar lucrurile devin și mai sensibile atunci când mama simte și dureri la alăptare!

Da, acestea se pot instala încă din a doua zi de după naștere – în cazul unei nașteri naturale, când lactația se declanșează mai repede. Și, chiar dacă există consiliere în alăptare ce pot sta lângă voi, singurul care va diminua durerea este timpul. În câteva zile, bebelușul va deprinde cum să sugă la sân, iar corpul va învăța să producă exact cantitatea de care nou-născutul are nevoie.

Viitoarele mame nu trebuie să se simtă speriate să afle că sunt și dureri asociate alăptării și care nu țin de o tehnică incorectă, ci, mai degrabă, de o acomodare. La fel de bine, aceste dureri pot să nu fie, iar alăptarea să se desfășoare exact așa cum vedem în film, în reviste, ori aflăm de la prietene! Dar, este important să se pregătească psihic și să anticipeze și această posibilitate. Pentru că, în acele câteva săptămâni de după naștere, chiar și un lucru mic și neînsemnat poate declanșa tristețea, panica, ori sentimentul de neputință.

Cu cât o viitoare mamă este mai pregătită și este conștientă că lucrurile pot evolua puțin mai greu, cu atât se va simți mai determinată, va ști la ce să se aștepte și va trece mai ușor peste provocări!

Alăptarea va deveni cea mai frumoasă experiență! Garantat!

Și, din experiența unei mămici care a trecut printr-un început dificil de alăptare și care recunoaște faptul că a simțit tentația de a renunța complet, nimic nu se poate compara cu frumusețea sentimentului de a ține copilul la sân. De multe ori, acesta va fi prilejul celor mai multe zâmbete, în primele luni. Și, tot acesta va fi și impulsul pe care i-l veți da bebelușului de a se întoarce singur pe o parte, atunci când îl veți alăpta întinsă pe pat, lângă el.

Cum a fost experiența voastră? Ce sfaturi puteți oferi și altor mămici?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit