In ciuda faptului ca, incepand cu anul 2011, Legea Educatiei Nationale prevede afterschool gratuit pentru copiii din Romania, statul nu a alocat in niciun an bani in acest sens. Programul care presupune gratuitatea afterschool-ului se numeste „Scoala dupa Scoala” presupune ca elevii sa beneficieze de o masa calda, sprijin pentru teme si dezvoltare personala.

„In situatia in care unul din doi copii traieste in saracie, iar participarea la un program de afterschool gratuit ar reduce considerabil rata abandonului scolar, cerem Guvernului Romanei finantarea Programului Scoala dupa Scoala de la bugetul de stat, incepand cu cei mai vulnerabili dintre copii”, sustin reprezentantii Asociatiei pentru educatie si justitie sociala Human Catalyst. Asociatia a anuntat, pe Facebook, organizarea unui performance/ flash mob in ziua de joi, 1 iunie 2017, in Parcul Izvor din Bucuresti, intre orele 12:00 si 14:00, in scopul sustinerii programului gratuit Scoala dupa Scoala.

Daca doresti, poti participa si tu la acest eveniment, denumit „Situatia nu este deloc roz!”. Organizatorii te vor astepta in parc cu informatii, povesti si posibilitatea sa ceri si tu Guvernului sa respecte legea.

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre copiii din Romania

Copilului nu ii place scoala? 5 lucruri pe care le poti face ca sa-l motivezi sa invete

Cum poti contribui si tu la afterschool-ul gratuit

 

Pana pe 1 iunie, reprezentantii Asociatiei Human Catalyst te invita sa-i ceri ministrului Educatiei finantarea programului la adresa cabinet@edu.gov.ro, pentru ca #SituatiaNUesteDelocRoz si, fara masurile potrivite, riscul de abandon scolar si de excluzine sociala creste cu fiecare zi.

Iata modelul propus de Asociatia Human Catalyst, pe care il poti folosi si tu in e-mailul adresat Guvernului:

„Stimate Domnule Ministru Pavel Nastase,

Programul Scoala dupa Scoala (SdS) este destinat tuturor copiilor, iar legea prevede explicit ca in cazul scolilor cu elevi din grupurile dezavantajate statul poate finanta programul de la bugetul de stat. Pana in prezent, tocmai cei care au cea mai mare nevoie de sprijin suplimentar nu au acces la Program: copii si tineri din familii cu statut socio-economic scazut. Solutia este alocarea de resurse de la bugetul de stat, destinate implementarii la nivel national a Programului SdS, cu prioritizarea anuala a unitatilor scolare beneficiare, in functie de gradul de risc al elevilor din scoala.

Solicitam respectarea angajamentelor asumate de Parlament si Guvernul Romaniei in urma cu 6 ani – art. 58 (4) al Legii Educatiei Nationale si OMECTS nr. 5349/ 07.09.2011 – prin bugetarea Programului SdS, astfel incat sa fie accesibil celor aproape 400.000 de elevi defavorizati, in situatie actuala de risc educational si implicit, excluziune sociala pe termen mediu si lung.

Va solicitam sa deblocati procedurile institutionale iar programul Scoala dupa Scoala sa fie finantat de la bugetul de stat!”

Cifrele din Romania anului 2017 sunt socante: 1 din 2 copii traieste in saracie. Iar in orase, 17% copii sunt afectati de saracie. Realizarea programului Scoala dupa Scoala ar contribui la reducerea abandonului scolar si i-ar ajuta in mod special pe copiii din paturile defavorizate ale societatii.

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

Copiii care raspund parintilor tind sa devina adulti de succes

Sursa foto: Facebook

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit