De multe ori tulburarile din spectrul autist sunt insotite si de alte manifestari, care pot intarzia diagnosticul. In termeni medicali, fenomenul se numeste comorbiditate. Inclusiv copiii cu autism (in Romania sunt peste 30.000 de astfel de copii) pot suferi de asemenea de o varietate de alte afectiuni. Este important ca acestea sa fie identificate pentru a putea fi tratate separat de autism.

Puteti afla ultimele noutati in materie de tratare a autismului de la lectori din SUA, Marea Britanie, Norvegia si Spania, care participa la Conferinta Internationala ABA, ce incepe vineri, 8 aprilie, la Bucuresti, eveniment la care Centrul de Parenting este partener media. Daca nu v-ati rezervat un loc, inscrierile se pot face inca la urmatorul link: http://conferinta-aba.ro/inscriere-2016

Iata opt dintre cele mai comune astfel de afectiuni care se asocieaza cu autismul si manifestarile lor:
1. ADHD. Este prescurtarea de la Deficit de Atentie si Hiperactivitate. Copiii cu ADHD pot avea probleme sa fie atenti pentru perioade lungi de timp, se chinuie sa stea intr-un singur loc, se comporta impulsiv, au probleme la scoala si nu pot fi organizati.
2. Anxietatea. Se estimeaza ca peste 40% din persoanele cu autism experimenteaza anxietate, fie fobie (o teama irationala de ceva), fie anxietate generalizata (apare frecvent pentru motive diverse), atacuri de panica si anxietate sociala (teama de a avea relatii sociale).
3. Probleme gastrointestinale. Pot include dureri de stomac, alergii la mancare, celiachie (alergie la glutenul din cereale), etc.
4. Depresie. Tristetea prelungita si lipsa de interes pentru viata sunt doua posibile semne ale depresiei. Problema este mai comuna printre adolescentii si adultii cu autism.
5. Sindromul Tourette. Este o afecțiune caracterizată de ticuri involuntare, vocale sau fizice. Iata un filmulet cu modul in care se manifesta.

6. Epilepsie. Epilepsia este o alta comorbiditate comuna printre cei cu autism. Se manifesta prin crize epileptice, care imbraca forme diverse. Cele mai familiare pentru multi dintre noi sunt convulsiile – muschii se intaresc si apare confuzia.
7. Tulburări de somn. Multi copii cu autism sufera si de probleme cu somnul (insomnie). Asta se intampla din mai mult motive: ceasul lor biologic poate fi oprit, iar corpul nu isi regleaza nivelul de melatonina cum ar trebui. La copiii cu autism, apare mai ales anxietate cand vine ora de somn.
8. Tulburare de procesare senzoriala. Trei din patru copii cu autism sufera si de tulburari senzoriale (au probleme cu simtul tactil, cu auzul, cu vazul sau mirosul). La acesti copii, sistemele senzoriale nu mai “lucreaza” simultan, nu mai coopereaza ca intr-o echipa sau unul dintre ele functioneaza necorespunzator, ceea ce duce la o tulburare in starea organismului, care afecteaza comportamentul sau. Acesta este tulburarea de integrare senzoriala, des intalnita la copiii cu tulburari de spectru autist.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit