Baita bebelusului este un moment foarte important atat pentru noi ca proaspeti parinti, cat si pentru bebe. Regulile de igiena este bine sa le stabilim inca de la inceput, sa fim pregatiti cu tot ceea ce este nevoie pentru ca acest moment sa se desfasoare intr-un mediul calm, sigur si relaxant.

Pana cand bebelusul va creste, va incepe sa mearga, sa renunte la scutece, sa se spele de unul singur, depinde de noi parintii sa transformam aceasta rutina zilnica intr-o activitate distractiva si stimulanta.

Pe langa faptul ca trebuie sa curatam cu atentie pielea in momentul in care imbaiem bebelusul, de asemenea este nevoie sa acordam atentie si modului in care ne raportam noi si cum gasim metode si idei de a face bebelusul sa se simta bine, fara a ii genera teama de apa, de sampon etc.

Iata mai jos o serie de activitati si de jocuri de care ne putem ajuta atunci cand este vorba de baita  bebelusului pana la 6 luni:

1. Folosirea jucariilor – incepand cu 3 luni, bebelusul va fi incantat sa aiba la baita diferite jucarii specifice acestui moment, de la ratuste, la animale marine, care ii atrag atentia prin culorile si prin sunetele pe care le emit. De exemplu, pentru a il face sa zambeasca putem sa ascundem jucaria in apa si apoi sa o scoatem la suprafata, vom vedea ce surprins va fi si ce bucuros se va arata de fiecare data cand va vedea jucaria aparand din apa.

2. Folosirea anumitor recipiente – de exemplu, prin utilizarea unui bol de plastic, copilul va putea sa se joace cu apa: va invata sa o puna in bol, sa o verse inapoi in cadita; un alt exemplu ar fi, folosirea unei palnii, cu ajutorul careia bebelusul va observa cum apa se scurge inapoi in cada, va face un anumit sunet, ii va atrage atentia si isi va dori sa repete aceste actiuni simple si de efect.

3. Sa ii cantam bebelusului diverse cantece pentru copii care se potrivesc de minune cu momentul baitei, pe un ton relaxat, facand apel si la mimica si gestica. De exemplu, ii cantam celui mic “Ratustele mele pe apa s-au dus”, folosind si cateva ratuste de plastic pentru a face momentul mai interesant si mai amuzant.

4. Cu ajutorul sapunului sau al samponului special pentru bebelusi putem sa ii facem baloane, care il vor face sa se joace cu ele, sa le prinda, va fi amuzat cand acestea se vor sparge la contactul cu mana lui etc.

5. Activitati care il vor invata sa inoate – daca ne dorim ca pe viitor copilului sa ii placa apa si sa inoate, este indicat sa incepem de cand este mic sa il “antrenam” in acest sens. De exemplu, folosirea colacului de gat, special pentru bebelusi, ii va ajuta pe acestia sa inoate cu placere. Putem sa il pozitionam cu grija si atentie pe spate, ca si cum ar face pluta, fara ca apa sa ii intre in ochi sau urechi.

Astfel de activitati si jocuri au un rol foarte important, deoarece il vor ajuta pe bebelus sa isi dezvolte o serie de capacitati, cum ar fi:

  • Capacitati fizice – fara sa isi dea seama bebelusul va face miscare, astfel isi va dezvolta coordonarea psihomotorie si motricitatea fina si cea grosiera.
  • Dezvoltarea mentala si senzoriala – prin faptul ca ii punem in cadita jucarii si articole care au forme diferite, dimensiuni, culori, texturi etc.
  • Capacitati afective – va experimenta emotii noi, precum surprinderea, bucuria, va invata sa rezolve stari conflictuale emotionale si cum sa isi satisfaca dorintele si nevoile.
  • Prin intermediul jocurilor si activitatilor isi va dezvolta creativitatea si imaginatia.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit