In ceea ce ii priveste pe copiii nostri este nevoie sa ne gandim la fiecare gest al nostru nu doar la momentul respectiv, ci sa proiectam pentru viitor, sa vedem in ce mod ii va influenta. Tot ce intreprindem in prezent constituie bazele pentru adultul de mai tarziu.

De exemplu, sa nu ne grabim in ajutorarea imediata a copilului, ci sa il lasam mai intai sa incerce el, pentru a nu se obisnui cu gandul ca mereu va fi cineva care va face lucrurile in locul lui.

De multe ori mi se intampla sa am impulsul de a interveni si de a il ajuta pe cel mic, insa ma retrag  si apoi il incurajez sa incerce singur, pentru ca realizez ca astfel il ajut sa isi consolideze incetul cu incetul increderea in fortele proprii. Pentru ca, la randul lui, copilul va observa ca este capabil sa obtina si sa faca de unul singur lucrurile, ceea ce ii va stimula si bucuria.

Cum ne putem ajuta copiii sa aiba o stima de sine sanatoasa. 7 sfaturi pentru parinti

Trei situatii care-l invata pe copil sa nu mai aiba incredere in tine

Iata 9 strategii care vor intari increderea in sine a copiilor si increderea in fortele proprii:

1. Sa ii punem in situatii sociale necunoscute – de cand sunt mici, sa incercam sa le asiguram cat mai multe si mai noi experiente de viata, pentru ca astfel ii vom ajuta sa dezvolte noi abilitati si comportamente de adaptare, de acomodare. Chiar daca la inceput vor simti un usor disconfort, cu timpul ei se vor obisnui si vor fi mai increzatori.

2. Sa ii implicam in activitatile din casa – in functie de varsta pe care o au, vor primi si diferite sarcini, unele mai simple, altele mai complexe. In acest mod avem parte de ajutor, iar copiii se vor simti bine observand ca au contribuit la ordinea in casa.

3. Sa le apreciem ideile, chiar daca noua ni se par “ridicole” – pentru ca altfel ei nu vor mai avea curajul sa ne spuna ceea ce gandesc, se vor retrage, se vor simti raniti.

Cum sa cresti stima de sine a copilului tau in 5 pasi simpli

Control vs autonomie. Cum sa educam un copil responsabil si de incredere

4. Sa le apreciem reusitele – prin gesturi mici, insa de fiecare data cand copilul reuseste ceva noi sa avem o reactive pozitiva, sa il felicitam, sa il incurajam pe mai departe, sa constientizeze importanta lucrului facut de unul singur, deoarece satisfactia este mult mai mare.

Vezi, pe  pagina 2 a articolului, alte 5 strategii eficiente care vor intari increderea in sine a copilului. 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit