Ora de culcare a copilului este un bau-bau si pentru tine si pentru el? Te epuizeaza toata negocierea de o ora in care iti rogi copilul sa se culce? Speri la o zi in care ora de culcare a copilului sa se respecte si cel mic sa urce in pat fara niciun comentariu? Stai linistit! Nu esti singurul parinte care se confrunta cu provocarea de a culca un copilul seara.

Iata 8 sfaturi utile care sa te ajute sa culci copilul seara cu ZERO proteste

1. Pregatirea si rutina

Este ca atunci cand, inainte de a pleca din parc, pentru a evita o criza de plans, pregatesti copilul din timp. Daca anunti cu 1 minut inainte de a trebui sa plecati din parc faptul ca trebuie sa iti intrerupa joaca fix in acel moment, sigur vei intampina proteste. De altfel, nici tie nu ti-ar conveni sa fii anuntat ca trebuie sa intrerupi pe loc activitatea pe care o faci (cu placere), fara sa-ti fie oferite 5-10 minute pentru a te pregati.

Astfel, ora de culcare, mult mai sensibila decat plecarea din parc, are nevoie, la randul sau, de pregatire. Si tu, dar si copilul trebuie sa fiti pregatiti.

Tu trebuie sa pregatesti o rutina si sa ghidezi copilul in acea rutina:

– masa de seara (pe cat posibil la aceeasi ora)

– fara televizor la masa sau dupa masa de seara

– baita de seara, la 30 de minute dupa masa, timp in care se poate juca linistit la el in camera, isi poate strange jucariile

– spalatul pe dinti

– dupa baita de seara, povestea citita de mami sau de tati

– Iar apoi se stinge lumina mare, se lasa veioza sau lumina de veghe si copilul este pregatit de somn

Cu ajutorul acestui program, copilul, practic, este ghidat usor, treptat, spre pat. Nu se face o trecere brusca de la joaca dinamica la somn. Copiii mici nu au notiunea timpului si nici a orei fixe (s-a facut ora 8 sau 9 si trebuie sa fie in pat).

Si nici dupa ce cresc si invata ceasul, nu le va fi usor sa se intrerupa din activitate pentru a se duce la somn. Totul trebuie realizat in pasi mici, cu calm si rabdare, fara, insa, de a ne abate de la rutina de seara. “Mai sunt 10 minute. Poti termina desenul, iar dupa aceea intram la baita” – anunta tu copilul, din aproape in aproape, despre timpul pe care il mai are la dispozitie.

Pentru tine, cateva mazgalituri pe o hartie sau nevoia de a avea aranjate toate masinutele poate ca nu sunt importante. Pentru copil, sunt. Si consideratia pe care o aratam acum, la o varsta frageda, este un exercitiu foarte bun pentru perioada in care el va creste si va trebui sa aratam consideratie si toleranta pentru alte lucruri.

Aceasta metoda probabil ca o stiai. Asa ca te invit sa descoperi pe pagina urmatoare alte 7 metode utile prin care sa treci cu bine peste ora de culcare a copilului

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit