Cand copilul se uita la tine si spune “NU! Nu am sa fac…”, “Te urasc!”, “Nu ma poti obliga sa…”. Stii ca te sfideaza, dar nu stii ce sa faci? Poti sta linistit! Indiferent daca ai citit carti si articole de parenting, tocmai pentru a evita astfel de situatii, dar, cumva, te trezesti in fata lor, nu esti singurul parinte care trece prin aceste episoade. Atitudinea sfidatoare a copilului este o etape cu care se confrunta foarte multi parinti.

Am ales pentru tine 7 strategii care sa te ajute sa destionezi atitudinea sfidatoare a copilului tau si speram sa te ajute la momentul potrivit:

1. Nu o lua personal

Este prima reactie pe care o vei avea. Sa iei personal raspunsul si atitudinea lui sfidatoare. De aici pana la enervare nu este decat un pas foarte mic. Inevitabil, apare un conflict, care este mult mai dificil de gestionat, pentru ca amandoi va aflati intr-o stare emotionala ce blocheaza toate celelalte solutii.

Astfel, cand fiul sau fiica ta are o atitudine sfidatoare si nu vrea sa se urce in masina, sa-si puna centura de siguranta, sa se imbrace etc, sa stii ca nu o face intentionat, pentru a te enerva pe tine. Un comportament sfidator si cu mult diferit fata de comportamentul normal al copilului este un semnal. Un semnal ca se simte deconectat.

El are nevoie de atentia ta si sa se reconecteze cu tine. Este dificil sa-ti mentii rabdarea, mai ales daca te grabesti sa ajungi undeva, insa, data viitoare inainte sa-ti pierzi rabdarea, adu-ti aminte ca el, de fapt, are nevoie  sa se reconecteze cu tine. Ofera-i, in loc de enervare, ofera-i o vorba calma, o atingere, o imbratisare si rabdare. In cateva minute vei rezolva intreaga situatie.

Cum il inveti pe copil cele 4 etape ale rezolvarii conflictelor. Foarte util si pentru frati!

2. Gandeste-te la motivul reactiei sale

Imagineaza-ti ca, intr-o dimineata, imediat ce te-ai trezit si nici nu ai apucat sa te dai jos din pat, cineva incepe sa-ti spuna ce sa faci, cand sa faci, cu ce sa te imbraci, ce sa mananci si cat de repede etc. Nu spun ca trebuie sa lasi copilul sa decida tot si sa-l lasi sa-si faca singur programul, insa, uneori, pune-te in locul sau si vezi cum sa observa lucrurile din perspectiva lui. Secretul este sa gasiti o solutie de mijloc: ofera-i copilului doua variante din care sa aleaga.

7 tehnici care sa te ajute in timpul crizelor de plans isteric (tantrums)

Indiferent daca este vorba despre hainele, micul dejun, daca sa plecati “acum sau peste 5 minute”.

In acest fel, tu mentii un control al programului si al desfasurarii lucrurilor, in timp ce el isi mentine controlul asupra deciziilor care-l privesc: hainele, mancarea, ritmul etc. Toata lumea este fericita atunci cand simte ca are puterea de decizie.

3. Vorbeste cu….

VEZI pe pagina urmatoare alte 5 strategii eficiente

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit