Copilul isi va cauta mereu un cerc de colegi, prieteni care se aseamana in multe puncte de vedere, insa pana va reusi acest lucru va da piept de multe ori cu presiunea grupului, cu sentimentul ca trebuie sa faca anumite lucruri, care, desi stie ca nu sunt in regula, le va face oricum, din teama de a nu fi exclus.

Incepand cu varsta de 9-10 ani si pana pe la 20 de ani, copiii vor cauta aprobarea si sfaturile celor de seama lor si nu a parintilor, cu referire la toate aspectele vietii lor.

Este o etapa esentiala in dezvoltarea si formarea viitorului adult, asa ca nu ar trebui sa neglijam acest aspect si sa gasim metodele necesare pentru a nu pierde legatura si comunicarea cu copilul, sa il ajutam sa ia deciziile corecte in ciuda presiunii la care este expus.

Implicarea noastra ne va oferi ocazia sa cunoastem membrii grupului din care face parte copilul, sa descoperim dinamica grupului, interesele, valorile celorlalti, sa vedem cum se comporta unii cu altii, daca isi doresc sa realizeze ceva impreuna sau doar sa fie un grup din care “sa evadeze”.

Privind lucrurile dintr-o perspectiva pozitiva, grupul de apartenenta al copilului poate sa aiba influente bune, cum ar fi: prietenie, acceptare, exemple despre cum sa fii onest, bun, sa muncesti pentru a obtine rezultate, posibilitatea de a discuta problemele cu persoane de aceeasi varsta, incurajare pentru a incerca noi sporturi, activitati etc.

Din pacate, grupul il poate presa pe copil sa adopte si comportamente nesanatoase si riscante, cum ar fi: fumat, sex, alcool, folosirea de substante interzise, folosirea in exces si in mod nesigur a retelelor sociale, copiere, furt etc.

Este o etapa delicata in viata copiilor, cand isi doresc sa simta ca fac parte dintr-un grup, ca se simt acceptati, ca se integreaza, le este teama sa nu fie refuzati, sa nu se rada pe seama lor, sa aiba ceea ce au si altii, tocmai de aceea este dificil pentru ei sa reziste presiunii majoritatii.

„Nu poti face nimic cu un copil a carui inima nu-ti apartine”. De ce e mai important sa fim aproape de copil decat sa-l crestem independent

Specialistii recomanda parintilor sa se implice active, sa ii ajute pe copii in a lua decizii bune, corecte, chiar daca ei dau semne ca nu vor acest lucru.

Est nevoie ca noi…

Citeste pe pagina urmatoare…

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit