Stii ca modul in care copiii sunt crescuti si educati astazi s-a schimbat radical fata de acum cativa ani. Inca mai este loc de imbunatatire, dar se vorbeste despre parenting asa cum nu s-a intamplat pana acum. La randul tau, simti diferente intre modul in care te-au crescut parintii si educatia pe care o oferi acum propriului tau copil.

Citesti foarte multe articole despre parenting, vrei sa fii mult mai aproape de copilul tau. Te incurajeaza ideea unei relatii bazate pe incredere, respect si iubire. Depui eforturi pentru a fi mult mai rabdatoare, incurajezi mai mult decat te-au incurajat ai tai, iti lasi copilul sa descopere singur, ii oferi optiuni si incerci sa aplici tot ceea ce consideri pozitiv.

Ce ai spune, insa, daca o parte dintre lucrurile despre care crezi ca le faci bine acum au efecte negative pe termen lung?

Intr-un articol scris acum cateva luni, celebrul Alfie Kohn (autorul cunoscutului volum “Parenting neconditionat”) puncteaza faptul ca traim intr-o societate “smiley-face (n.red fata-zambitoare), tine-fruntea-sus si vezi-partea-buna-a-lucrurilor”. Insa, toata aceasta abordare pozitiva a lucrurilor incurca uneori. Pentru ca, pe termen lung, pozitiv nu inseamna si constructiv.

De multe ori, pentru a le oferi copiilor o experienta mult mai usoara a vierii, fac un pas (prea mare) in intampinarea copilului: “sa nu se chinuie asa cum ma lasau ai mei!”, “sa nu simta ca e greu!”, “de aceea muncesc, sa nu-i fie greu!”, “de ce sa nu il ajut daca pot?”, “va avea timp sa simta greul cand va fi mare”.

Astfel, multi parinti au tendinta de a rezolva lucruri in numele copilului, pentru a-l scuti de neplaceri / greutati.

Alfie Kohn atrage atentia, insa, ca, astazi, multor copii le vin lucrurile pe tava si ar trebui lasati sa se descurce si singuri. Pentru ca, doar astfel vor invata cum sa-si rezolve singuri problemele, cum sa gaseasca solutii. Indiferent de varsta, copilul intampina dificultati. Incurajat sa se descurce singur, ori sa incerce macar, pentru inceput, sa gaseasca singur o solutie, copilul va cunoaste atat satisfactia reusitei prin propriile puteri, increderea in fortele proprii, determinarea de a insista chiar si atunci cand nu reuseste din prima incercare. Iar aceste lectii pe care le invata doar in copilarie ii vor fi de mare ajutor peste ani.

Dar la ce se refera Alfie Kohn intr-un articol de pe blogul sau, atunci cand spune ca sunt 7 lucruri despre care parintii cred ca le fac bine dar care au, de fapt, efecte negative pe termen lung?

Fara sa vrei, iti transformi copilul intr-un adult materialist. Tu faci aceste greseli?

1. Lauda. “Bravo!” – atunci cand iti lauzi copilul, esti sigur ca, de fapt, ii arati sprijinul, aprecierea ta. Cu toate acestea, lauda inseamna o reactie a ta conditionata de un comportament al copilului. In timp, copilul va sti sa adopte un anume comportament tocmai pentru a primi laude. Pentru a reusi, insa, copilul ar nevoie de sprijin neconditionat, sa fie ghidat si sa primeasca un feedback lipsit de judecata. Atat lauda, cat si critica sunt instrumente care influenteaza comportamentul viitor al copilului. Iar parintilor nu le vor fi utile, pentru ca nu vor putea lucra cu copilul. Atunci cand un copil este laudat, el va face mereu lucruri pentru a primi lauda (acceptare, atentie). Iar daca un copil este criticat mereu, va face in asa fel incat sa se ascunda, sa minta, pentru a nu fi prins.

Vezi pe pagina urmatoare urmatoarele 6 greseli pe care parintii le fac fara sa stie

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit