Pana de curand, timp de foarte multi ani, in mediul stiintific se considera ca nivelul de inteligenta al oamenilor este o calitate innascuta ce nu poate fi influentata sau modificata de factori externi. Insa, in ultimii ani, in urma unor studii stiintifice, cercetatorii au ajuns la o concluzie inedita referitor la coeficientul de inteligenta: acesta poate creste atunci cand oamenii practica anumite activitati.

Majoritatea acestor activitati pot fi incadrate intr-o lista de hobby-uri, daca nu reprezinta activitatea profesionala principala.

Asa ca, daca pana acum nu ai considerat foarte important aspectul hobby-urilor in viata copilului tau, te poti gandi de acum incolo sa stai de vorba cu el, sa afli care dintre aceste activitati ii place si sa ii oferi ocazia sa le practice in viata de zi cu zi. Beneficiile pentru creierul copilului si pentru dezvoltarea sa sociala viitoare sunt enorme.

Vrei sa cresti un copil inteligent? 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

10 jocuri care stimuleaza creativitatea copiilor mici si mari

7 hobby-uri care cresc nivelul de inteligenta al copiilor:

1. Sa cante la un instrument muzical

Cercetatorii au aratat ca muzica stimuleaza creierul, avand capacitatea de a stimula aparitia unor emotii si a unor stari psihologice complexe. Atunci cand o persoana canta la un instrument muzical, se dezvolta creativitatea, abilitatile analitice, limbajul, abilitatile matematice, motorice etc., scrie Entrepreneur.com.

Practic, aceasta activitate intareste corpul calos care uneste cele doua emisfere ale creierului, creand noi conexiuni. Datorita acestui lucru, se observa o crestere a abilitatilor executive, de memorie, de rezolvare a problemelor si in general de functionare a creierului.

De asemenea, atunci cand copilul invata sa cante la un instrument muzical, invata sa fie rabdator si perseverent si isi mareste concentrarea.

Daca, totusi, copilul nu stie sa cante la niciun instrument muzical si nici nu isi doreste sa invete, chiar si simpla ascultare a muzicii poate creste capacitatea memoriei, indica studiile, scrie livehack.org.

12 tehnici prin care sa pui bazele unei inteligente emotionale solide la copii

Vrei sa ai un copil mai destept? 14 lucruri pe care le poti aplica de astazi

2. Sa citeasca mult

Beneficiile lecturii sunt multiple, insa ating cel mai inalt nivel atunci cand copilul citeste multe carti, articole si materiale din diferite domenii. Lectura reduce stresul si creste nivelul de inteligenta, ceea ce il ajuta cu o mai buna capacitate de rezolvare a problemelor, aplicarea cunostintelor in viata de zi cu zi, descoperirea tiparelor, intelegerea proceselor, precum si interpretarea si raspunsul corecte la sentimentele oamenilor. Toate aceste lucruri ii ajuta pe copii sa aiba o imagine mai buna despre sine.

La maturitate, copiii care au citit mult sunt mai creativi, stiu cum sa faca astfel incat lucrurile sa functioneze si au abilitati manageriale mai bune.

3. Practicarea regulata a exercitiilor fizice

Este important de precizat ca miscarea fizica facuta ocazional nu are nici pe departe aceleasi beneficii precum un sport practicat regulat. Atunci cand copilul face exercitii fizice regulat, corpul secreta o proteina numita neurotrofina care contribuie la imbunatatirea memoriei, a capacitatii de invatare, de concentrare si de intelegere, avand legatura si cu acuitatea. In plus, medicii sunt de acord ca o circulatie mai buna a sangelui in corp inseamna o functionare mai buna a creierului. Iar studiile au aratat ca exercitiile care stimuleaza sistemul cardiovascular pot crea noi celule ale creierului, imbunatatind performanta generala a acestuia.

Alte beneficii sunt ca exercitiile fizice reduc tensiunea si ii ajuta pe copii sa doarma mai bine.

Unii cercetatori sustin chiar ca statul asezat perioade mari de timp are efectul opus, facand creierul sa functioneze sub capacitatea lui.

Vezi, pe pagina urmatoare a articolului, celelalte 4 hobby-uri care cresc coeficientul de inteligenta al copiilor.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit