Somnul bebelusului este foarte important, iar rutinele pe care le instalam ne vor ajuta bebelusul sa aiba obiceiuri sanatoase, sa aiba un somn linistit si odihnitor.

Se recomanda sa ne invatam copilul cu o rutina a somnului calma, care sa urmeze in fiecare seara un model previzibil, deoarece asa il vom ajuta pe bebelus sa inteleaga ca este timpul pentru somn.

De asemenea, ne ajuta si pe noi sa ne intarim legatura cu el, sa ne conectam dupa o zi lunga, sa ii oferim dragostea, imbratisarile noastre, sa ii cantam, sa ii citim etc. Iata mai jos cateva recomandari care ne vor ajuta sa facem tranzitia catre un somn de calitate:

  • Nu incepeti o rutina a somnului imediat – nu este nevoie de un program foarte riguros chiar din primele zile, deoarece bebelusul va dormi oricum foarte mult la inceput, iar somnul nu va fi unul de ore multe, pentru ca are nevoie sa fie hranit, fie la san, fie la biberon la 2-3 ore. Asa ca, in primele saptamani se recomanda ca bebelusul sa fie lasat sa se adapteze la noua viata, la noul mediu, sa ne obisnuim cu noul statut, sa incercam pe cat posibil sa ne odihnim in acelasi timp cu cel mic.

 

  • Sa fim atenti la ora de somn a bebelusului – inainte de a stabili o rutina a somnului este indicat sa observam cand anume doarme cel mai mult, intre ce ore bebelusul este mai linistit si mai dispus sa se odihneasca pentru o perioada mai mare. Dupa ce am identificat acest lucru, vom putea sa trecem si la realizarea efectiva a rutinei somnului, pregatind bebelusul pentru ora de odihna cu 30 – 45 de minute inainte de ora lui de somn.

 

  • Sa incepem cu pasi mici, dar siguri – in momentul in care ne-am hotarat si suntem determinati este recomandat sa introducem treptat ritualurile pe care ne dorim sa le facem inainte de somn: printre acestea se numara baia bebelusului, care ii confera acestuia o stare de liniste, putem continua cu un masaj usor, apoi cu hranirea lui intr-o atmosfera relaxanta, sa ii cantam sau sa ii citim – vocea noastra il va face pe bebelus sa se simta confortabil si sa il incurajeze sa adoarma, mai ales daca il strangem in brate. Indiferent ce modalitati alegem important este sa fim perseverenti si constanti, iar cu timpul bebelusul va invata sa asocieze aceste momente cu ora de somn.

 

  • Sa invatam bebelusul sa adoarma singur – spre finalul rutinei de somn atunci cand bebelusul inca nu a adormit de tot sa il punem in patutul lui, astfel incat sa nu il obisnuim sa ne adoarma in brate, ci de unul singur. Pe masura ce va creste va invata si va sti cum sa adoarma, fara a fi nevoie sa il leganam sau sa il adormim in brate.

 

  • Pe timpul zilei putem sa scurtam durata rutinei – inainte de somnul de pranz al copilului putem sa facem apel la cateva dintre momentele cu care l-am invatat inainte de somnul de seara, spre exemplu putem sa ii citim o poveste mai scurta sau sa ii cantam un cantecel, astfel incat sa ii fie mai usor sa adoarma pe timpul zilei.

 

  • Daca este necesar putem sa adaptam rutina inainte de somn – pe masura ce bebelusul creste, nevoile sale se schimba, poate ceea ce il facea sa adoarma repede la cateva luni, poate la 1 an nu va mai avea acelasi efect. De exemplu, baita de dinainte de somn se poate transforma la varsta mai mare intr-un moment in care copilul va dori sa stea mai mult la joaca, la “balaceala“si nu va mai dori sa doarma. In acest caz, putem sa trecem peste aceasta rutina si sa facem direct masajul.

Indiferent de metodele pe care fiecare le alege, important este sa acordam in mod constant atentie somnului bebelusului deoarece nevoile sale se vor modifica mereu. Iar noi trebuie sa stim cum sa ne adaptam si sa oferim copilului un mediu calm, sigur, linistit si plin de iubire.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit