Jumatate dintre parintii romani trateaza durerea si febra copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani cu medicamente nepotrivite varstei lor, dupa cum indica un studiu publicat astazi ide Societatea Nationala a Medicilor de Familie.

Conform studiului, cea mai mare temere legata de copiii lor este, pentru 22% dintre parinti, aparitia unei boli care le-ar putea ameninta sanatatea. A doua cea mai mare temere este legata de siguranta copilului si de stabilitatea financiara.

Cele mai frecvente boli ale copiilor

Infectiile respiratorii sunt cele mai frecvente afectiuni ale copiilor intre 7 si 12 ani. Datele medicilor de familie arata ca 88% dintre copiii din aceasta categorie de varsta racesc in fiecare an, iar mai mult de o treime (38%) fac infectii respiratorii chiar si de trei ori pe an.

Cum sa imbunatatesti imunitatea la copii si ce NU ARE, de fapt, efect

Uita de raceli! 8 remedii naturale pentru cresterea imunitatii la copii

In aceste conditii, tratamentul racelii, al gripei si/ sau al durerilor ii pune in dificultate pe jumatate dintre parinti, din cauza faptului ca nu exista optiuni in ceea ce priveste analgezicele si antipireticele special concepute pentru categoria de varsta 7-12 ani. Astfel, 2 din 10 parinti le administreaza copiilor tratamente pentru o categorie de varsta mai mica.

Pe de alta parte, nu toti copiii tolereaza la fel de bine tratamentele: 30% dintre copiii de peste 7 ani accepta mai usor tratamentul daca acesta are un gust placut, iar 15% vor ca tratamentul sa fie usor de inghitit. Insa, 15% dintre parinti spun ca isi conving foarte greu copiii sa accepte orice fel de medicament.

Atunci cand copilul are o infectie respiratorie, principalele temeri ale parintilor sunt episoadele de febra (52%) si riscul de a face complicatii precum pneumonia (44%).

De asemenea, studiul mai releva faptul ca 7 din 10 parinti merg cu copilul la control la medicul de familie sau la medicul pediatru atunci cand cel mic se imbolnaveste.

Doar 1 din 10 parinti nu se grabesc sa le dea copiilor medicamente

Aproape o cincime dintre parinti (17%) le administrează copiilor medicamente deja „testate”, care au functionat si in alte episoade similare de boala. Totodata, doar un parinte din 10 incearca, pe cat posibil, sa isi lase copilul sa depaseasca episodul de boala fara medicamente, preferand sa ii administreze tratament doar daca boala pare sa se inrautateasca, mai prezinta studiul realizat de Societatea Nationala a Medicilor de Familie.

Cunoscut medic ORL din Romania: „Copilul are dreptul sa se imbolnaveasca de 8 ori in sezonul rece”

10 sfaturi de la cel mai cunoscut pediatru ucrainean, dr. Komarovskii

In ceea ce priveste tratamentul, 94% dintre parinti aleg medicamente doar la recomandarea medicului sau a farmacistului. In acelasi timp, pentru 10% dintre parinti conteaza ca medicamentele sa fie si o marca de incredere.

Episoadele de boala afecteaza starea de spirit si comportamentul in colectivitate al copiilor. Peste jumatate dintre cei mici (55%) nu mai au energie si pofta de joaca atunci cand sunt bolnavi, dupa cum arata studiul, iar 32% dintre copii au o stare generala atat de proasta incat nu mai pot sa desfasoare nicio activitate.

Pe langa tratamentul antipiretic si analgezic, parintii incearca sa aline suferinta copiilor petrecand cu ei mai mult timp (58%), preparandu-le felul de mancare preferat (32%) sau incurajandu-i sa se odihneasca mai mult (39%).

Tu cu ce medicamente iti tratezi copilul in caz de raceala si febra?

Sursa foto: Pixabay

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit