Indiferent cat de mult citim despre parenting si despre educatia copilului,  nu ne putem controla de fiecare data si se mai intampla sa tipam la copii. In acele momente este de ajutor sa ne aducem aminte ca inainte sa fim parinti, suntem oameni. Nu suntem roboti si este destul de dificil sa lucram cu noi, asa cum este pentru fiecare om.

Pentru a evita situatiile tensionate care urmeaza in urma unui astfel de episod, iata cateva lucruri care te pot ajuta sa detensionezi atmosfera si sa refaci conexiunea cu copilul:

1. Respira

Atunci cand esti nervoasa coropul intra in modul de supravietuire. Pulsul incepe sa iti creasca, respiratia devine neregulata, muschii se incordeaza, iar gandirea nu este limpede.

Primul pas pentru a-ti scoate corpul din aceasta stare este sa respiri adanc. Trage aer in piept adanc de cel putin 4 ori inainte de a mai face vreun lucru.

19 lucruri pe care toti tatii de fete trebuie sa le stie si sa le faca

Cum castiga timp mamicile eficiente. 9 idei care iti vor elibera timp pentru copii si familie

2. Fii atenta la declansatorii furiei

Este posibil ca desi tu sa fii pregatita sa reiei discutia intr-o maniera pasnica, cel mic sa nu isi doreasca acelasi lucru. Este usor sa redevii nervoasa in momentul in care copilul tau reia fix comportamentul care te-a deranjat.

Pentru a evita aceasta situatie este de ajutor sa iti aduci aminte ca tu ai controlul asupra ta si ca ai toate resursele pentru a-ti gestiona emotiile. Ai putea chiar apela la o mantra care sa te ajute sa te mentii calma.

3. Asuma-ti responsabilitatea pentru actiunile tale

Nu conteaza cine a inceput si de ce. Este important sa iti inveti copilul sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce face si sa nu se obisnuiasca sa dea vina pe altii. Pentru a face asta este necesar sa incepi chiar ti prin a-ti asuma faptul ca ai tipat la el desi nu voiai acest lucru.

4. Ia-o de la inceput

Ofera-ti sansa de a face lucrurile din nou intr-un mod pe care ti-l doresti. Ii poti spune copilului ca iti pare rau ca ai tipat si ca vrei sa ii transmiti inca o data mesajul, doar ca de data asta o vei face asa cum iti doresti de fapt.

Astfel, copilul vede ca ti-ai asumat actiunile si vazandu-te ca esti mai calma, se va calma si el.

5. Repara conexiunea

In momentul in care tipi la copil se produce o ruptura intre tine si el. Tonul ridicat si anumite cuvinte spuse in acele momente sunt suficiente pentru a produce o ruptura intre tine si copilul tau pe moment.

Iti doresti un copil cu incredere in sine? Iata 12 lucruri pe care sa nu le faci niciodata

Cum sa-ti pastrezi calmul in timpul crizelor copilului

Acest lucru, insa, poate fi reparat daca lasati deoparte situatia problematica si incercand sa comunici din nou cu copilul. Prin a-ti cere scuze si prin a-i explica ce anume te-a facut pe tine sa te comporti asa. Dupa acest lucru, puteti vorbi despre altceva sau chiar sa va jucati impreuna.

Desi este dificil sa te aduni dupa o astfel de situatie, daca urmezi pasii potriviti este posibil si vei reusi astfel sa te eliberezi si de vinovatia pe care o poti simti pentru ca ai tipat la copilul tau. Aceste situatii, desi par negative, sunt bune deoarece te ajuta sa iti depasesti propriile limite, iar copilul tau priveste un exemplu bun pe care il va urma.

Sursa foto: www.unsplash.com

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit