Ieri, cand am scris pe contul meu de Facebook o postare despre faptul ca urma sa scriu un articol despre miturile moderne care distrug increderea mamicilor in ele insele, am primit, printr-un comentariu, un link la un articol intitulat “Esti mama, asta nu e mare smecherie”. Autorul comentariului, care nu (cred ca) este si autorul articolului, mi-a spus : “Nu am copii, nu stiu care e treaba cu ei, dar parentingul exacerbat e o problema.”

Vreau sa iti spun ca nu voi scrie despre parentingul exacerbat. Si cred ca esti de acord cu mine cand iti spun ca, din momentul in care ai devenit mama (fie ca ai nascut, ori ai adoptat), viata ta se schimba. Iar din dorinta de a face cat mai bine aceasta meserie unica, fara sa uiti de tine, de sot, de cuplu si de ceea ce te face pe tine implinita si fericita, depui un efort fara egal.

In acelasi timp, vei descoperi ca, in paralel cu jongleria aceasta copil – tu – sot – casa – cariera, te trezesti cu o serie de mituri moderne, provenite din societate, din familie.

In minutele urmatoare, cat vei citi acest articol, lasa inima si instinctul sa iti spuna daca aceste mituri sunt, ori nu, relevante pentru tine. Aceste mituri sunt cele vinovate de sentimentul de neincredere in sine, creeaza deziluzii, frustrari si o eterna nemultumire.

Mitul 1. Vom evita sa “ne stricam” copiii daca facem mereu ceea ce trebuie.

Parentingul perfect nu exista! Indiferent cat de tare vei incerca, ce carti vei citi, ce cursuri vei urma, pana la urma esti om si vei face greseli. Si este normal! Nu poti fi perfecta si oricat de tare vei incerca sa faci doar ceea ce trebuie si cum trebuie, si greselile tale vor avea un impact asupra copilului, dar si asupra ta.

Si este bine, pentru ca si tu, si el, aveti nevoie de aceste lectii, aveti nevoie sa stiti ca nu sunteti si nici nu trebuie sa fiti perfecti, atata timp cat constientizati si va cereti scuze, cat va corectati si cautati solutii.

Ca oameni, in toate etapele vietii noastre, suntem pusi in fata provocarilor. Tocmai de aceea, scopul tau nu este sa fii perfecta, ci este sa fii tu insati. Asa ii vei oferi copilului tau cea mai buna lectie de viata: sa invete sa se accepte, sa stie ca nu este si nu trebuie sa fie perfect pentru nimeni, sa isi doreasca sa fie mai bun, sa constientizeze unde greseste si sa invete din aceste greseli.

Mitul 2. Toate mamele cauta sa gaseasca acel echilibru perfect

Adevarul este ca avem dorinta de a avea totul in echilibru (copil, relatia cu partenerul, cariera). Cumva, acest obiectiv (echilibrul) contine secretul unei vieti reusite, usoare, fara greutati. Si, pentru cateva zile, poate, vei reusi sa tii totul in echilibru.

Insa, vei descoperi cat este de obositor sa fii atat de organizata, sa te dedici 100% copilului, 100% partenerului si inca 100% serviciului si/sau casei. Vei tinde spre perfectiune si ti-o vei dori. Insa, perfectiunea, ca si echilibrul, este doar o simpla iluzie.

Secretul ar fi ca, in loc sa cauti echilibrul, sa cauti centrul universului tau: sa recunosti cine esti cu adevarat si ce iti doresti cu adevarat sa faci mai mult. Alege urmatoarele 30 de zile.

Vrei sa te dedici mai mult sotului (pentru ca simti ca, pe parcursul relatiei, ati ajuns sa va blocati in banalitati si nu ati mai avut timp de voi, ca si cuplu). Aceasta implicare, insa, nu exclude implicarea ta in toate celelalte planuri, insa, prioritizeaza alt aspect.

  • Si acum, poate, vei avea grija sa iesiti cel putin o data pe luna impreuna, singuri!
  • Poate iti vei cumpara o lenjerie noua, iar alte modele de lenjerie seducatoare poti gasi si AICI.
  • Nu vei sta peste program la serviciu

Mitul 3. O femeie este puternica daca are si o cariera solida

Adevarul este ca simtim ca suntem puternice si pe picioarele noastre din momentul in care incepem sa castigam primii nostri bani, sa ne intretinem singure.

Si continuam acest exercitiu ani buni, pana cand avem un copil si trebuie sa facem o pauza. Apoi, inevitabil, simtim lipsa mobilitatii si a “puterii” pe care o aveam inainte, asupra vietii si programului nostru.

Invata sa iubesti momentul in care te afli acum! Trecem printre-o etapa unica si stim de ce si pentru cine ne aflam in acest punct al vietii. Puterea si maternitatea se exclud reciproc atunci cand ii lasam pe altii sa ne defineasca ce este o femeie puternica si ce este succesul.

Mitul 4. Dorinta de a….
(citeste pe pagina urmatoare alte 10 mituri care distrug increderea in sine a mamicilor)

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit