Pe masura ce creste, copilul incepe sa aiba tot mai multe preferinte in ceea ce priveste jocurile si activitatile. In acest fel, si parintilor le este mai usor sa aleaga activitatile pentru ei.

Insa, pana la varsta de un an-un an si jumatate, inventivitatea si creativitatea parintilor este pusa la grea incercare. Si pe buna dreptate, deoarece vorbim despre o perioada importanta in dezvoltarea micutului, in care el exploreaza lumea si incepe sa o cunoasca mai bine. Este perioada in care, prin jocurile si activitatile pe care le desfasuram impreuna cu copilul, ii stimulam simturile si il ajutam sa se dezvolte.

10 jocuri care stimuleaza creativitatea copiilor mici si mari

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

Iata 11 activitati si jocuri pentru copiii care au in jurul varstei de un an si care ii pot inspira pe parinti in a-si face un mic plan de activitati:

1. Cunoasterea formelor si culorilor

Arata-i copilului obiecte identice (ca forma, continut, material sau suprafata), insa cu culori diferite. De exemplu, ii poti arata cuburi de aceeasi dimensiune de diferite culori, sau mingi de tenis etc. Arata-i si numeste 3 culori in cadrul unei activitati.

La fel si in cazul formelor, numai ca, in acest caz, putem avea obiecte de aceleasi culori, insa cu forme diferite, cum ar fi un cub su o bila rosii. Atunci cand ii prezinti formele obiectelor, ii poti explica si proprietatile aestor forme. De exemplu, ii poti spune ca bila se poate rostogoli deoarece este rotunda, in timp ce cubul nu se poate rostogoli din cauza colturilor, in schimb cubul este mai stabil decat bila.

30 de activitati Montessori pentru copii

Carti Montessori pe care trebuie sa le citesti. Pe care o consideri cea mai buna?

2. Jocuri pentru invatarea literelor

Poti alege diferite carti pentru copii pentru invatarea literelor. Literele trebuie sa fie reprezentate suficient de mari si de clare astfel incat copilul sa le poate retine usor. De asemenea, poti sa-i oferi copilului si un alfabet magnetic sau un puzzle cu litere. In timpul activitatilor pentru invatarea literelor, arata-i litera si insoteste cu sunetul respectiv, nu cu felul in care suna litera din alfabet (adica, nu ii spui copilului „be” sau „ce”, ci „b” si „c”). Specialistii recomanda ca, in cadrul unei activitati dedicate invatarii literelor, sa nu prezentam mai mult de 4 litere, dintre care 2 sa fie repetate de la activitatea precedenta, iar 2 sa fie noi. Cand se ajunge la finalul alfabetului, ciclul se reia.

Insa, daca observi ca micutului nu-i plac activitatile cu litere, nu insista. Copiii invata cel mai usor literele in jurul varstei de 3 ani.

Top carti pentru copii. Cele mai bune si mai ieftine carti pentru copii intre 2 – 5 ani

„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii

3. Activitati legate de numere

La fel ca in cazul literelor, poti cauta carti care prezinta intr-o maniera amuzanta si atractiva numerele sau ii poti oferi puzzle-uri cu numere. Priveste invatarea ca pe un proces de durata si, daca observi ca cel mic nu rezoneaza cu activitatile cu numere, poti reveni la ele mai tarziu. In jurul varstei de 3 ani, va invata cu mult mai usor sa numere pornind de la exemplele concrete ale obiectelor din jurul lui.

4. Lectura cartilor

Citeste-i copilului carticele adaptate varstei lui, cu desene multe care sa-l intereseze. Citeste-i clar si cu o intonatie expresiva. Iar in desene il poti ruga pe copil sa-ti arate diferite personaje, obiecte, mijloace de transport etc.

11 sfaturi cum sa-l pregatesti mai bine pe copil pentru viata si lumea exterioara

Uita de raceli! 8 remedii naturale pentru cresterea imunitatii la copii

5. Danseaza impreuna cu copilul

Alege o melodie placuta si care sa nu sune prea tare pentru a nu fi deranjanta pentru copil. Dansati impreuna: micutului ii va placea sa faca miscari simple, in ritmul muzicii.

Vezi, pe pagina 2, celelalte 6 idei de activitati si jocuri pe care le poti face cu copilul de un an. 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit