Iata 10 idei de activitati de tip Montessori pe care le poti realiza usor, folosind patru accesorii de toamna simpatice, amuzante si gratuite: castane, ghinde, nuci si samburi de piersici.

Anul trecut, cand L. avea doi ani, a facut o pasiune pentru castane si ghinde. A colectionat in jur de 30 de castane si cateva ghinde si ne-am jucat cu ele tot anul.

Toamna aceasta ne-am intrecut pe noi si am adunat zeci de castane si ghinde. De pe unde merge, L aducea acasa castane si ghinde. Astfel ca, aseara, am gasit trei ghinde si in poseta mea, printre cartile de vizita si agenda de lucru.

Intr-o zi, a gasit pe strada si cateva nuci. Asa ca am inceput sa cautam si de astea. Iar samburii de la piersici s-au alaturat si ei colectiei.

Este atat de incantat de mica lui comoara ca nici nu ii mai trebuie alte jucarii.

Iata 10 idei de activitati de tip Montessori pe care le poti realiza cu un copil de 2-4 ani

activitati montessori cu castane

Activitati de tip montessori cu castane. Sursa foto: centruldeparenting.ro

 1. Activitate de transfer. Este ideala pentru copii de 2 ani, chiar si mai mici. Alege castane si ghinde mai mari, astfel incat sa nu stai cu teama ca le poate inghiti. Cel mai probabil le va duce la gurita, insa, tu esti mereu acolo langa el pentru a-l supraveghea. Transferati aceste accesorii Montessori dintr-un recipient in altul. Poate folosi mana. Pentru copii mai mari, puneti castanele intr-un recipient putin mai inalt, iar copilul sa le scoata cu ajutorul unei linguri (de plastic)
 2. Numarati. Limitati jocul la 10 castane, ghinde sau nuci si numarati. Astfel, copilul invata mult mai usor cifrele si ideea de multime, pentru ca percepe altfel atunci cand vede si simte “cifrele”. Puteti pune cartonase cu numere, iar copilul se aseze in dreptul cartonasului tot atatea castane sau ghinde.
 3. Invatati texturile. Incurajati copilul sa simta castana, apoi nuca si vorbiti-i despre cum se simte la atingere, care este mai fina etc
 4. Asezati accesoriile pe multimi. Puneti toate accesoriile Montessori in acelasi recipient si incurajati copilul sa le aseze pe multimi. Multimea de castane, de ghinde etc
 5. Asezati multimile pe marimi. Folositi castane mai mari, pentru a ajuta copilul sa faca diferenta intre marimea castanelor (mare), a nucilor (mijlocie) si a ghindelor (mica).
 6. Vanatoarea de comori. Ascundeti castane prin camera si oferiti-i indicii pentru a le gasi: “O castana se ascunde in spatele masinutei albastre”.
 7. Jocul de-a dura. Cand copilul s-a plictisit, va puteti juca cu castanele si nucile pe covor, in loc de mingi. Nu fac zgomot daca sunt folosite pe parchet sau gresie.
 8. In sir indian, cate doua, cate trei. Cu un copil de trei ani puteti exersa si alte concepte mai dificile: sa le aseze cate doua sau cate trei. Apoi in sir indian.
 9. Desenati forma castanelor cu creionul pe o coala de hartie.
 10. Realizati forme cu ajutorul lor: cerc, patrat, triunghi, inima, stea
 11. Alte 29 idei de activitati pe care le poti face cu copilul toamna
Activitati de tip Montessori ideale pentru toamna cu castane, ghinde, nuci si samburi de piersici. Sursa foto: centruldeparenting.ro

Activitati de tip Montessori ideale pentru toamna cu castane, ghinde, nuci si samburi de piersici. Sursa foto: centruldeparenting.ro

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit